Родители на ученици от началното варненско училище "Васил Левски" създадоха инициативен комитет за възстановяване на сградата.

Училището е в кв. "Аспарухово", където през 2014 година имаше сериозно наводнение. Родителите настояват децата им да се върнат това училище, тъй като сега учебните занятия са преместени в друга сграда, съобщи БНР.

Припомняме, при наводнението във варненския квартал "Аспарухово" от 19 юни 2014 година загинаха 13 души.

Предстои среща с ръководството на общината. Очаква се на нея да бъде обсъдено как да се ремонтира повредената конструкция на училището, заради която децата са преместени в други училища, тъй като оставането им в сградата може де е опасно за тях.

Некачествен строеж за 5 млн. лв. затвори варненско училище

Некачествен строеж за 5 млн. лв. затвори варненско училище

Начално училище "Васил Левски" е построено преди 6 години, но сградата е опасна и се руши

Директорът на училището Стела Петрова каза, че наистина ситуацията е сериозна, но поне основите и стените на сградата са здрави.

"Проблемът е в покривната плоча - не е изпълнена конструктивно правилно. Тази плоча натежава и е страшно. Отводнителната система е изградена абсолютно неправилно и водата нахлува в сградата отвсякъде".

Председателят на инициативния комитет на родителите Георги Георгиев е категоричен, че отстъпване от искането децата да се върнат в своето училище, няма да има.

"Ние като родители искаме да получим и план за действията, които общината ще предприеме, за може на 15-и септември училището да отвори врати. Децата да бъдат в безопасна сграда, в човешки, цивилизовани, европейски условия. В момента, в който дадем крачка назад, ще минат не една година, ще минат пет години. Тогава възстановяването на сградата ще бъде икономически нецелесъобразно и училище с десетки години традиция ще бъде убито", заяви Георгиев.