21 422 145 лв. допълнителни средства ще получат държавните висши учебни заведения, похвали се след днешното заседание на Министерски съвет министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Средствата са предвидени в държавния бюджет за 2014 година и ще се разпределят между 33 ВУЗ-а по критерии за комплекса оценка на качеството на образованието, съответствието му с потребностите на пазара на труда и с цел стимулиране на обучението в приоритетни за държавата професионални направления.

Висшите училища се класират по професионални направления, а комплексната им оценка се формира на базата на индикатори с различна тежест, обединени в три основни групи - учебен процес, научни изследвания и реализация и връзка с пазара на труда, обясни Клисарова.

Допълнителната субсидия в размер на 21.5 млн. лв. зависи и от броя на студентите, които се обучават в съответното направление, уточни тя.
15.6 млн. се касаят пряко до повишаването на качеството на образование, а останалите средства са за финансово стимулиране на определени специалности, в които имаме нужда от повече обучени студенти.

Държавата ще стимулира с повече пари студенти, които се обучават например за учители и математици, стана ясно от думите на Клисарова, като за целта ВУЗ-овете ще получат повече средства за разкриване на подобни специалности.

Най-много пари ще получи Софийският университет - около 3.5 млн. лв. допълнителна субсидия, малко над 3 млн. лв ще отидат за Техническия университет, подобна е сумата и за Медицинския университет.
УАСГ ще получи 1.3 млн. лв., а малко над половин милион допълнително са отделени за УНСС и НСА.

На днешното си заседание Министерски съвет е одобрил и размера на финансовата гаранция, с която държавата участва в подпомагането на кредитирането на студенти.
Няма промяна в сравнение с миналата година и тя е в размер на 40 млн. лв., съобщи Клисарова. На този етап да отпускат студентски кредити са изявили желание 4 банки, като според закона лихвите по кредитите не могат да надвишават 7%.