С 4 000 първокурсници стартира новата академична година в УНСС.

Ректорът на университета проф. д-р Стати Статев приветства топло студентите и им обеща, че ще имат подкрепата му във всички свои начинания.

Вашата съдба е във вашите ръце, но УНСС ще стои здраво зад вас, развълнувано заяви той. Тази година в университета са открити още нови специалности, като някои от тях предоставят обучение изцяло на английски език.

През учебната 2012/2013 близо 300 студенти ще се обучават дистанционно за бакалаври - тази практика за пръв път се въвежда в историята на УНСС.

Ректорът не пропусна да изтъкне и че по време на тазгодишната кандидатстудентска кампания повереният му университет е запълнил всичките си бройки още през август, което го прави най-желаното висше учебно заведение в страната.

Почетен гост на откриването беше управителят на Българската народна банка Иван Искров, който е възпитаник на стопанския университет.

Вие сте ръководителите на утрешна България, обърна се той към студентите. Според негова справка в структурите на БНБ 44% от работещите служители са завършили УНСС, както и 23 от досегашните 29 ръководители на банката.

Искров използва случая да призове младите да не се подвеждат по чуждите икономически и политически интереси и занапред винаги да отстояват позициите, изгодни на страната ни.

Подлагайте всичко на съмнение, бъдете самокритични и никога не се обезкуражавайте, не преставайте да се усъвършенствате и да обичате България, с тези думи той откри 92-рата учебна година от създаването на УНСС.