Парите и качеството на образованието трябва да вървят в синхрон. Тази позиция изрази Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" пред БНТ.

Синдикатите и властта се разбраха да се преведат дължимите средства към сектор образование. С партиите са се разбрали до 30 юни да се обезпечат средствата за висшето образование, които са заложени в Закона за висшето образование, но не са заложени в бюджета.

Манолов не знае кой днес ще протестира. Все пак синдикатите запазват стана готовност, докато политиците не изпълнят обещанията си. Днес множество университети както държавни, така и частни, остават със затворени врати.

Също така синдикалистът недоумява защо утре НС се събира, след като въпросът с пенсиите е решен и заподозря, че законодателите не разбират как работи надзора на НОИ. Няма причина от притеснение, че НОИ ще си промени решението за пенсиите.

Приключихме с евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй", прогнозира още Димитър Манолов.

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Предстои да бъде обсъдено разпределението на останалите 41 млн. лв.

Във висшето образование у нас липсва дългосрочна целеположена политика. Затова днес протестът на университетите продължава. Това обясни пред Нова телевизия проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

"Днес е ден на затворените врати на много от университетите в страната. Затварят врати не толкова заради възнагражденията, а заради политиката, която се води във висшето образование през последните 3 години", заяви проф. Темелкова. Според нея е необходима политика за връзката между образование и бизнес. По думите й няма връзка също между обучението и практиката.