Въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните в детската градина е най-висока норма на обществена възвръщаемост. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дискусия "Възможности и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца", организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

"Защото така сме устроени, това е периодът, в който се формират интелигентност, когнитивни умения и езикови умения и това го показват проучвания в цял свят", обясни Вълчев.

По думите му това още повече важи за деца, чийто майчин език не е български, тъй като "това е най-добрата интеграционна мярка".

"Разликата между тези, които са посещавали детска градина от ранна възраст и тези, които не са, е огромна, показват го всички проучвания, които сме правили, сред които и "Pisa", обоснова се Вълчев. Според него при тези деца разликата става фатална и имат огромни дефицити, с които не могат да се справят в образованието и отпадат до 5 клас.

4-годишните задължително на училище само в детските градини

4-годишните задължително на училище само в детските градини

Между 500 и 1500 бройки не достигат в детските градини в столицата

Красимир Вълчев даде пример с европейските страни - всички имат разширяване на системите на образование, само България е изостанала от този показател, и то заради 4-годишните.

Цифрите - 95% обхват образование на малките в рамките на ЕС. Спрямо България - 78% обхват за 4-годишните, 91% от 5-годишните са в детска градина и 98% от 6-годишните.

"Да, правим тази мярка за тези деца, чийто първи език не е българки. Посетил съм 10 общини с проблемни деца и се убедих, че детската градина е наравно с училищната система и това са двете най-важни институции в държавата. Те вземат децата, учат ги на български, да пеят и да рецитират, да са българи, да си мият зъбите", изброи Вълчев и даде пример, че много често сред тези деца има такива, които знаят 1000 думи и то не на български, а на майчин език.

Образователният министър се спря на достъпността на системата, въпросът, който е най-задаван от родителите.

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

Предучилищната става задължителна за 4-годишните от 2020 г.

До голяма степен недостигът на места в детските градини вече е преодолян

"Нашата среда е сравнително добра и достъпна, детските градини са широки спрямо европейските страни, а таксите са най-ниски в европейски мащаби", декларира Красимир Вълчев.

Вторият въпрос, който вълнува родителите, е има ли материална база, тоест места за всички деца да бъдат приети на детска градина.

По този въпрос Вълчев обясни, че са отпуснати 15 млн.лв. допълнително, с които да се покрива безплатна такса за закуски и учебни помагала за 4-годишните. "Проблемът е, че има и маргинализирани групи, които не могат да плащат и този нисък размер. Затова сме предвидили в проекта и 34 млн. лв. за възстановяване на таксите за предучилищна, това ще е семейна целева помощ за посещаване на детска градина", каза министърът.

Проблемът за места за детска градина са най-вече в София и други по-големи градове. За тази цел пък са отпуснати 70 млн. лв. в бюджета за строеж на детски градини, с които ще бъдат построени между 65 и 80 детски градини.

До 2 години ще бъде преодолян недостигът на места в селата и всички градове с изключение на София, каза образователният министър.

По темата отношение взе и социалният министър Деница Сачева.

"Ако искаме да живеем в общество с реализирани хора и толерантност, трябва да направим тази крачка. В значителен процент от случаите много семейства са казвали, че ако децата им са тръгнали по-рано на детска градина, ще им е по-лесно впоследствие", каза тя.

Държавата обявява вторична мобилизация за обхвата на децата в училище

Държавата обявява вторична мобилизация за обхвата на децата в училище

Повече момичета отпадат от гимназията

Положението в София как да бъдат обхванати е най-тежко. Каква е ситуацията разказа Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община.

Обхванатите 4-годишни са малко над 10 000, 800 деца са отделно в частна детска градина. Според информационната система за прием в софийските детски градини само 160 деца в тази възраст нямат място, но пък се предвиждал строеж на 10 нови сгради за детски градини, чрез които ще бъдат разкрити 53 нови групи за прием на 1325 деца.

Според данни на Комисията за младежта и спорта, цитирани от омбудсмана Диана Ковачева, 3000 деца от София и 2000 от Пловдив не са приети в детска градина, а 46 общини са премахнали таксите за детска градина за предучилищни групи.