Гражданите на Свищов започват да се организират в защита на Стопанската академия „Димитър Ценов”.
В града е стартирала подписка срещу идеята 80-годишното висше учебно заведение да стана филиал на Русенския университет.

Такава идея прокара в общественото пространство преди няколко дни министърът на образованието и науката Тодор Танев, след като административният съд отхвърли като незаконосъобразна заповедта му за назначаване на служебно ръководство на университета.

Скандалите в Стопанската академия започнаха през пролетта на миналата година, когато излязоха свидетелства за манипулирания избор на нов ректор на академията – Теодора Димитрова.

В съдилищата в София и Велико Търново има няколко висящи дела за оспорване на нейния избор.

Покрай този скандал излязоха и други факти около действията на бившия вече ректор Величко Адамов, чието име и преди беше свързвано със скандални ситуации като например връзки с Красьо Черния и неговото тефтерче за кадруване в съдебната власт.

Пред БНР проф. Андрей Захариев, преподавател от катедра „Финанси и кредит”, заяви, че гражданите на Свищов имат готовност и за гражданско неподчинение, включително и да блокират пътища в Северна България.

Академичната общност, местната власт и гражданите са против,заяви проф. Андрей Захариев, преподавател в катедра "Финанси и кредит".

Той припомни, че преди 80 години висшето училище е създадено със закон и Народното събрание е приело дарението и завещанието на Димитър Ценов.
В това завещание е записано, че търговското училище в Свищов не бива да се смесва или слива с друго.

Според Захариев изход от колизията може да се намери, ако всички страни в съдебните дела за избор на ректор се изтеглят от съда, а министър Тодор Танев даде на служебния ръководител правомощието да свика Общото събрание на Академията, което да приеме оставката на Теодора Димитрова. Така ще могат да се проведат нови избори за ректор.