Ако българското правителство иска образованието да е приоритет и да стимулира учителите, то просто може да закупи 20 коли по-малко.

Това заяви Янка Такева- председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, цитирана от БНР.

Увеличението на учителските заплати струва около 20 правителствени автомобила,  добави Такева. В края на всяка година правителството закупува над 100 коли, така че биха могли вместо 100 да закупят 80, каза още председателят на учителския синдикат.

При 340 лв. средна брутна работна заплата и при 50 процентно увеличение на цените на хранителните стоки, е немислимо българският учител да съществува, категорична бе Такева

Надявам се и министърът на образованието и министър-председателят да предприемат необходимите мерки за да превърнат образованието в приоритет на българската политика, каза по повод предстоящата днес среща в Министерския съвет Такева.

Имам сведения, че на учителите ще бъде предложено около 10 % увеличение на заплатите от 1 януари, каза още Такева.

Това в никакъв случай няма да удовлетвори нашите искания, които са за не по-малко  от 20 процентно увеличение на заплатите от 1 октомври, добави Такева.

Тя уточниче е имало среща между представители на учителските синдикати и партийни лидери, на която на учителите не е „обещано нищо добро".

Убедена съм, че евентуалното днешно предложение за 10 процентното увеличение, няма да разколебае българската учителска колегия, каза още председателят на учителския синдикат.

Такева разказа за среща на италианските учители с италианския премиер Романо Проди, на която българската образователна система е била обект на подигравки.

Тъй като и италианските учители подготвят протестни действия, премиерът ги заплашил, казвайки им, че ще ги изпрати да упражняват професията си в България и ще получават българските заплати, защото все пак и България е член на ЕС.

Не искам моята страна да бъде предмет на подигравки, категорична бе Такева.