Учителските синдикати искат допълнителен платен годишен отпуск от поне два дни при ваксиниране срещу коронавирус. Отпускът да се ползва след първа или втора игла. Предложението им е било подкрепено от Министерство на образованието на състоялия се вчера Отраслов съвет. Това предложение обаче се отхвърля от директорите и Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ), както и от частните училища.

Към момента 40% е обхватът на ваксинацията на работещите в системата на образованието. От МОН искат да активират кампанията с включване на лидери и регионални срещи. Учителските синдикати подкрепят МОН изцяло.

СРСНПБ застанахме на позицията, че учителите са здравомислещи, интелигентни и образовани хора и могат да взимат самостоятелни решения за себе си и своето здраве, съобщава в профила си директорът на 119 училище в София и съветник към МОН Диян Стаматов.

.На отрасловия съвет е разгледан и проблема с профилактиката и рехабилитация на педагогическите специалисти. Изразена бе принципна подкрепа от социалните партньори. Наредбата ще започне да действа след съгласуване с Министерство на здравеопазването.

Приело се е да не се удължава учебната година със седмица/и за други дейности, както ида се създаде нова работна група за синхронизиране на нормативните документите и намаляване на административната тежест.