Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обясни, че все още има няколко варианта за приключването на учебната година. По негови думи, ако учебният процес е засегнат за 2-3 седмици, няма да има нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат - например практики в професионалните гимназии, обясни министърът.

Според него вероятно ще бъдат отложени част от изпитите, които са по-рано.

Той изтъкна, че много от от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда. Имало обаче и такива, които не могат да се проведат по този начин. По тази причина ще бъде различен броят на дните, необходими за приключване на учебната година.

Вълчев: Възможно е удължаване на учебната година

Вълчев: Възможно е удължаване на учебната година

Матурите не могат да са онлайн

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96% от училищата.

Просветният министър поясни, че в момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им, посочи той и допълни, че заради извънредната ситуация всички са излезлиизвън коловоза, в който обикновено работят.

Относно призива на работодателите в системата на просветата за отлагане на изпити Вълчев обясни, че е по-трудно да се отменят изпитите след 7 клас, тъй като те са свързани с оценяване. Засега такова решение нямало.

Не мислим, че оценяването след 4 и 10 клас трябва да предизвиква повече тревоги, отколкото едно вътрешно оценяване, контролна или класна работа от гледна точка на ученика, подчерта той и увери, че учителите няма да бъдат държани отговорни за евентуално по-ниските резултати.

Министърът увери, че при всички случаи ще има съгласувано решение на европейско равнище как да се развие кандидатстването във висшите училища.

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

20% от децата имат проблем с присъствието по принцип, 10% от децата не са обхванати