Училищните библиотеки да заемат своето място за активното подпомагане на учебния процес и образованието на децата и младите хора. За това призовават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

В интервю за агенция „Фокус" директорката на асоциацията Ели Попова посочва, че не може да се говори за насърчаване на четенето и в същото време да се закриват училищни библиотеки и да не се дават средства за попълване на библиотечните фондове.

По думите й мисията на библиотеките е осигуряване на достъп до книгите за всички групи от населението и хората трябва да получават това, което очакват - нови книги, достъп до информация, помощ от библиотечен специалист.

Попова посочва, че досега 48 библиотеки в 30 града и 7 села са се присъединили към инициативата „Маратон на четенето", а предвидените събития са над 360. В рамките на месец април ще се състоят различни инициативи, в които ще участват писатели, известни личности, авторитетни личности в местен план. Ще се организират четения в паркове, библиотеки, детски градини, домове за възрастни хора.