"Нямаме много опции що се касае до предоговаряне на условията с "Боташ", поне да започнем да внасяме втечнен природен газ от Турция. Това заяви пред bTV Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

По негови думи "Боташ" купува огромни количества руски газ и с тази сделка страната ни ще подпомогне той да се "замаскира", когато спре да се доставя през Украйна за Европа.

"На практика ние не сме използвали тези терминали за втечнен газ на турска територия, с които споразумението бе представено в България. Но то в действителност дава възможност на "Боташ" да резервира капацитет в българската енергийна газова система. А е известно, че "Боташ" купува много руски газ и на практика това е споразумение, което дава възможност на Русия да навлиза отново на европейска територия", посочи Владимиров и допълни, че данъкоплатците ще си платим за това.

През тази седмица предстоят преговори с турската компания "Боташ" в опит да бъде преразгледан договорът, който служебният кабинет на Гълъб Донев подписа с тях.

Боташ готов за отстъпки, уверява министър Малинов

Боташ готов за отстъпки, уверява министър Малинов

"Булгаргаз" е изпратил оферта за предоговаряне с "Боташ"

Депутатите поискаха от енергийния министър да постигне нови условия за доставките и капацитета, за който плащаме, но не ползваме.

Освен изслушване на Владимир Малинов в парламента миналата седмица стана известно, че "Боташ" отклоняват нашите желания със следните аргументи, изложени в писмо:

"Позовавайки се на изменения в пазарните условия, "Булгаргаз" предлага съществени изменения по ключови текстове от Договорните условия и се заявява, че ако не бъдат приложени тези изменения, то няма да може да изпълнява задълженията си за разплащане. Предложеното изменение не е приемливо, тъй като чрез него се цели нарушаване на основната динамика на договора, което би направило изпълнението му неосъществимо за "Боташ". Следва да се подчертае също така, че невъзможност за плащане би било съществено нарушение на договора със сериозни последици."

Владимиров обясни, че в няма как договорът да се развали. В най-лошия случай, ако отидем на арбитраж, ще трябва да платим всичко - над 4 милиарда лева.

В този случай "Булгаргаз" щял да фалира.

"Това е много сложен казус, който може да се проточи с години. Никой не може с точност да предвиди какво ще се случи", поясни Владимиров.

"Булгаргаз" обяви нови търгове по споразумението с Боташ

"Булгаргаз" обяви нови търгове по споразумението с Боташ

На предишните търгове интерес за участие са заявили 6 газови компании, но нито една не подала оферти