"Булгаргаз" ЕАД съобщи, че прогнозната цена на природния газ за ноември 2020 г. е 26,25 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) и отчита влиянието на ценообразуващите компоненти към 09.09.2020 г.

"Булгаргаз" правилно сметнал цена от над 20 лв. за септември месец
Обновена

"Булгаргаз" правилно сметнал цена от над 20 лв. за септември месец

Проверката на МЕ показала, че няма грешка

Цената е образувана в съответствие с Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

В съответствие с изискванията на чл.36а от Закона за енергетиката, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, в едномесечен срок преди подаване в КЕВР на заявлението за изменение на действащите цени, следва да се оповести в средствата за масова информация.

Припомняме, че вчера стана ясно, че няма грешка с определянето на цената на газа за септември. Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова.

От Булгаргаз предлагат с 4,13% по-евтин газ за юли в сравнение с юни

От Булгаргаз предлагат с 4,13% по-евтин газ за юли в сравнение с юни

Предложението за август е неокончателно

Заключението е след разпоредена проверка и замразяване на решението на КЕВР за определяне на цената, поискана от "Булгаргаз" - 22,46 лева е коректна цена, показва проверката.

286 милиона лева по-малко ще платят българите в сравнение с август месец миналата година в следствие на предоговаряне на цената на газа от "Булгаргаз". Ежемесечно "Булгаргаз" договаря цените, а състоянието на дружеството е стабилно, стана ясно още от думите на министъра.

Припомняме, "Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с над 20%. Преди това от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка, но и на фона на онова "историческо намаление" на цената с 40%, обявено от правителството през март месец.