Бойко Ницов е избран за представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД след проведената процедура, съобщиха от Министерството на енергетиката, цитирано от Нова телевизия. Ницов заменя на поста Красимир Първанов, чийто мандат е изтекъл през миналата година.

Конкурсът беше обявен от енергийния министър Румен Радев в началото на август. Той е проведен в три етапа: проверка на допустимостта на кандидатите, писмено представяне на концепция за упражняване на правата на държавата и устно интервю. Допуснатите до участие в писмената част на конкурса са били седем.

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД е акционерно дружество с двустепенна система на управление. Държавата притежава чрез Министерството на енергетиката една акция, клас А, с особени права. Министърът на енергетиката упражнява правата на държавата чрез свой представител в Надзорния съвет на дружеството.

Шефът на НАП си прави сметките без парите на "Лукойл"

Шефът на НАП си прави сметките без парите на "Лукойл"

Не е открил финансово обвързващ документ и плащането на данъка е на добра воля

Бойко Ницов е старши сътрудник в Центъра (ЦИД) за изследване на демокрацията. Ръководил е екипа за развитие на газовата инфраструктура на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на Европейския съюз в Любляна. Бил е също директор на програми в Евразийския център на Атлантическия съвет във Вашингтон, старши експерт по инвестициите в Секретариата на Енергийната харта в Брюксел и асоцииран директор на Института за енергийна икономика и политика към Енергийния център "Саркис" на Университета в Оклахома. Заемал е длъжности и в университети в България и в САЩ.

Някои български електронни медии определят Ницов като привърженик на идеята за спиране на вноса на руски петрол у нас.

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

Шефовете на "Лукойл" минаха през кабинета и президента за дерогацията

От рафинерията очакват запазване на срока й до края на 2024 година

Припомняме, че през юли ПП/ДБ повдигна отново темата за прекратяване на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец". От "Лукойл" отрекоха да са нарушавали по какъвто и да е начин концесионния договор. Делян Добрев от ГЕРБ дори предложи отпадане на дерогацията за България да купуване руски петрол. Президентът Румен Радев съзря в идеята за прекратяване на концесията коорперативни интереси.

По-късно бе оповестено, че поетапно рафинерията в Бургас ще премине към преработка на неруски петрол, като за целта се подготвя конкретен времеви график.

Преди около седмица Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание прие на първо четене, които предвиждат особен търговски управител на държавата да следи доставките на суров петрол.

ЦИД пресметна оскъпяване с 12 ст. на литър при внос на неруски петрол

ЦИД пресметна оскъпяване с 12 ст. на литър при внос на неруски петрол

Крайните цени на горивата у нас ще останат най-ниските в ЕС