"За да няма объркване кой по какви енергийни проекти води разговори, искам да поясня, че по енергийните проекти работи само българското правителство и само то е компетентно да вземе съответното решение за тях".

Това заяви в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова в официално изявление на правителството по повод изявлението от вчера на президента Румен Радев, че е разговарял с президента на Русия Владимир Путин по енергийни проекти и ще посети страната на 9 май.

"Така че да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори. Проектите ги развиваме ние от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания", наблегна още веднъж Петкова.

Христо Казанджиев: Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите

Христо Казанджиев: Негативите от проекта "Турски поток" са повече, отколкото ползите

"Турски" и "Балкански поток" се допълват, смята Любен Денчев

Тя добави, че енергийните проекти се развиват и са свързани със сигурността на доставките и изброи проектите.

"Балкански поток, който има значение за целия регион, се реализира изцяло с участието на България. АЕЦ "Белене" - именно нашето правителство плати 1.2 млрд. лв. на Арбитражния съд и купи реакторите на "Атомстройекспорт". Интерконекторът Гърция - България също се развива с усилията на нашето правителство последните 4-5 г.", каза Петкова.

А относно цената природния газ, която също била тема на разговора между Радев и Путин, Петкова коментира: "Изненадана съм, тъй като цената, съгласно споразумението с ЕК на "Газпром", се определя на база на преговори между съответните компании и още август сме депозирали писмо до "Газпром" и се водят преговори от страна на правителството".

АЕЦ "Белене" не е нужен на енергийната ни система, смята Иван Хиновски

АЕЦ "Белене" не е нужен на енергийната ни система, смята Иван Хиновски

Според Атанас Тасев няма безрисков проект