Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди предложението природният газ да поскъпне с около 7% от февруари, съобщава БНР.

Разчетите обаче са правени преди над две седмици, а през това време цените на синьото гориво на европейските пазари останаха високи. Очаква се това да се отрази и у нас.

Окончателното решение на енергийния регулатор ще стане ясно на 1 февруари.

По време на общественото обсъждане на цените изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов предупреди, че от следващия месец природният газ може да поскъпне с повече от предвижданите към момента 7%. Той обясни, че това се дължи на по-голямото търсене и скока в цените на синьото гориво на европейските пазари.

"Булгаргаз" държи до 20% по-ниска цена на газа спрямо Европа

"Булгаргаз" държи до 20% по-ниска цена на газа спрямо Европа

По-ниската цена е пряка подкрепа за битовия потребител, доволен Николай Павлов

Павлов обаче подчерта, че дори и при това положение газът в страната ще се продава с около 15-20% по-евтино, отколкото на европейските борси.

По негови данни само за периода 1 декември - 27 януари борсовите цени на европейските газови пазари са се покачили с повече от 45%.

Той изтъкна, че на българския пазар "Булгаргаз" продава газа на значително по-ниска цена спрямо европейските пазари, като в нея са отразени нагнетените количества в "Чирен" през лятото, цените на "Газпром" и цените, по които "Булгаргаз" получава доставките от Азербайджан.

Припомняме, 25,67 лв./MWh беше прогнозната цена на природния газ за февруари 2021 г., обявена в края на 2020 г.

Булгаргаз предлага 30,22 лв./MWh цена на природния газ за март на 2021 г.

Булгаргаз предлага 30,22 лв./MWh цена на природния газ за март на 2021 г.

Решението се взема от КЕВР