Наясно сме, че политиката държи икономиката. Ако беше обратното, досега всичко, което е свързано с диверсификации, ориентирано към нарастващите нужди на европейските потребители, щеше да е реалност. Това заяви професорът по международно право Нина Дюлгерова на пресконференция в БТА на тема: "България отново в енергийните диверсификации на Европа."

Тя е категорична, че наличието на атомна електроцентрала на територията на една страна, е гаранция за нейната сигурност. АЕЦ "Козлодуй" запази България по време на Косовската война. Присъствието на АЕЦ на територията на която и да е държава, е гаранция за сигурност, категорична е проф. Дюлгерова. Дали ще се води въздушна или сухопътна операция, то винаги е далеч от атомната мощ, смята тя.

Запитана за Украйна, тя припомни, че там е АЕЦ "Чернобил", която е станала нарицателна за атомна централа.

Да коментираме през 2017 г. до колко и как ще ни включат в чужди проекти, - това не е политика, каза проф. Дюлгерова относно вариантите за реализация на двата атомни реактора от АЕЦ "Белене". Ние платихме сериозна сума на "Атомстройекспорт" - това са резултати от политически действия на български, руски и европейски политици, обясни проф. Дюлгерова.

Има голям шанс България да бъде включена в диверсификацияонния проект на "Турски поток" при спазване на европейските правила на тази сфера. Това би било добре за България - по-добре нещо, отколкото нищо.
Включването на страната ни в който и да е проект, е гаранция следващата година по време на европредседателството ни, да се превърнем в активен медиатор в сферата на енергетиката, екологията, обясни проф. Дюлгерова.

Пътната карта дава възможност на България да получи свободно изкупуване на енергийни ресурси от други страни, да има либерализация на пазара и на руския газ.

Припомняме, пътната карта бе подписана между енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на Газпром Алексей Милер по време на международния икономически форум в Петербург. С нея се създава възможност България, както и останалите държави от бившия соцлагер, да започнат отношенията си на нова основа с Газпром, каза експертът.

Втората тема в газовата диверсификация е поставяне на нова газова политика в Русия след изявлението на руския президент Владимир Путин от 2 декември 2014, че Русия се отказва от Южен поток и започва изграждането на "Турски поток".

"Турски поток", Катар и Сирия обсъдиха Путин и Ердоган

"Турски поток", Катар и Сирия обсъдиха Путин и Ердоган

В телефонен разговор

Според проф. Дюлгерова е възможно преструктуриране на газопровода "Южен поток" в контекста на "Турски поток" с използване на наличните активи. До 2014 г. България бе основен фактор за т.нар. Южна газова тангента. В момента сме в ситуация да ни включват и да очакват от нас ясно поведение и позиция.

"Българските данъкоплатци платиха непремерената политика на кабинета Борисов 1 за строежа на АЕЦ "Белене", заяви проф. Дюлгерова. Този и другите два енергийни проекта от големия енергиен шлем - газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене", нефтопровода "Бургас-Александруполис", както и газопровода "Набуко" претърпяха модификации. Всеки един от тях ще намери своето по-близко или по-далечно осъществяване, предполага енергийният експерт.

Платихме над 600 млн. евро на "Атомстройекспорт", двата реактора са в България, започна експертна оценка на Булатом за безалтернативност, изреди фактите проф. Нинова. Тя застъпи тезата за изграждане на АЕЦ "Белене" или за разширение с още един реактор на наличната АЕЦ "Козлодуй". Трябва да се коментира реализация на подобен проект - АЕЦ "Белене", опитът с Уестингхаус се оказа неуспешен, стана ясно от думите на проф. Дюлгерова.

"Винаги се сравняваме с другите, нямаме смелостта да застанем от начало до край да имаме логистика, адекватна финансова оценка, която да е устойчива. Българските проекти са подчинени на решения от вън, не са последователни, коментира тя развитието на енергийните проекти, в които участва страната ни.

Проф. Нина Дюлгерова даде пример изграждането на "Син поток"-1 през 90-те години на ХХ-ти век, който вместо да върви от Русия към Турция, е имало реалния шанс да бъде Южен поток-1. Исканите комисионни се оказали препъни камък.

Не коментираме чист вид "Южен поток". Въпросът за транзитните такси е сериозен принос за бюджета, обясни проф. Дюлгерова възможното включване в някои далекопроводи. Истината за цената, на която се търгува енергията, е в анексите, в действията, каза енергийният експерт относно исканото становище от България по антимонополното дело на ЕК срещу "Газпром".

Дали ще се изгради 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" или се строи АЕЦ "Белене" - добре е да се реализират реакторите, изказа мнението си проф. Дюлгерова. Втори ядрен проект, реализиран на територията на България, повишава политическите й позиции и взаимоотношенията й в Черноморския регион. Всеки реализиран проект означава повишаване на политическите акции, той е гаранция за просперитет, допълни проф. Нина Дюлгерова.