Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените на природния газ, съобщава БНР.

Няма заплаха за увеличаване на цената на топлинната енергия през март, който месец реално е последният, в който се използва централизирано топлоподаване за отопление на жилищата, посочи той.

Окончателното решение за цените на природния газ ще стане ясно на 1 март.

Булгаргаз предлага 30,22 лв./MWh цена на природния газ за март на 2021 г.

Булгаргаз предлага 30,22 лв./MWh цена на природния газ за март на 2021 г.

Решението се взема от КЕВР

От своя страна изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че през март се очаква поевтиняването на природния газ у нас да е близо до прогнозираните 13% независимо от скока на петрола през последните месеци на световните пазари.

Той обясни, че една от причините за това е, че газовата компания ще използва количества от хранилището в Чирен.

По негови думи повишението на цената на петрола при повишената консумация ще намери своето отражение и върху цените на газа, като в голямата си част договорите са петролни индексирани, но по отношение на "Булгаргаз" това ще намери отражение през април.

Павлов посочи, че според прогнозата за март "Булгаргаз" ще има конкурентна по-ниска цена в сравнение с европейските газови пазари. От дружеството предлагат цената на природния газ от 1 март 2021 г. да бъде в размер на 28,64 лв./MWh.

Газът поскъпва с над 7% от февруари?

Газът поскъпва с над 7% от февруари?

Заради по-голямото търсене и скока в цените на европейските пазари