Върховният административен съд реши да отмени текстовете от Наредбата които задължават собствениците на ВЕЦ-ове да представят документ за учредено право на строеж при издаване на разрешително за водовземане. Те бяха атакувани пред съда от Сдружение "Хидроенергия-Асоциация на стратегическите инвеститори в производството на енергия от водноелектрически централи в България" и собственици на ВЕЦ-ове.

Върховните магистрати приемат, че има противоречие с нормативен акт от по-висока степен - Закона за водите. Атакуваните разпоредби от наредбата, изискват представяне на документ за учредено право на строеж за издаване на разрешително за водовземане и за изменение и/или продължаване на разрешителното за ВЕЦ. Законът за водите обаче не съдържа такова изискване нито в хипотезата на издаване на разрешително, нито в хипотезите на изменение и продължаване на разрешителното.

Вецове напомнят, че в кризата законите за тях не са уредени

Вецове напомнят, че в кризата законите за тях не са уредени

А много от тях са пред затваряне

За издаване на разрешително Законът за водите изисква единствено документ, удостоверяващ съгласието на собствениците на имоти, които ще бъдат засегнати от завиряването и строителството на съоръженията, когато съоръженията не са изградени. Хипотезите на изменение и продължаване на разрешителното са регламентирани в Закона за водите, като в нито една от тях законодателят не предвижда представяне на документ за учредено право на строеж.

Наличието или липсата на учредено вещно право на строеж е релевантно за инвестиционното проектиране и разрешаването на строителството. Учредено право на строеж се изисква от законодателя при одобряване на инвестиционните проекти и разрешаването на строителството въз основа на одобрен инвестиционен проект, а не в по-ранен момент. Въведеното с наредбата изискване за представяне на документ, удостоверяващ учредено право на строеж към момента на подаване на заявлението за издаване на разрешителното, не само противоречи на Закона за водите, но и представлява необоснована административна и финансова тежест за заявителя, тъй като изпълнението му може да доведе до хипотеза, в която заявителят е придобил право на строеж, но впоследствие му е отказано издаването на разрешително по Закона за водите.

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Влади Калинов: Има пролуки в законите и не е осъществяван контрол

Третата обжалвана разпоредба от наредбата, изисква представяне на удостоверение за въвеждане на обекта в експлоатация, когато заявлението е за продължаване на разрешително. Уредбата на продължаване на разрешителното е регламентирана в Закона за водите и не съдържа такова изискване. Поставеното изискване не само противоречи на Закона за водите, но при определени хипотези би било обективно неизпълнимо. Решението по административно дело може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Ще спрат ли работа 250 малки ВЕЦ-а? По-скоро не, тече процедура

Ще спрат ли работа 250 малки ВЕЦ-а? По-скоро не, тече процедура

Урежда се статутът на водовземните съоръжения

News.bg припомня, че през 2021 г. държавата постави като условие ВЕЦ-овете да покрият изискванията по отношение на екологията, като управниците пък се ангажират да променят спорната наредба, ако това стане факт.