Поскъпване на природния газ може да има от следващата година, но то ще бъде под 10 %. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БНР. Той успокои, че поскъпването няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

По-рано и изпълнителният директор на "Булгаргаз" прогнозира повишение на горивото в средата на зимата.

Иван Иванов аргументира прогнозата си с цените на петрола. За момента той не счита, че петролът ще превиши значително сегашните си стойности, които се колебаят около 50 долара на барел за сорта "брент". Именно това му давало основание да каже, че предложението за изменение на цената категорично ще бъде под 10 %.

Председателят на енергийния регулатор обяви още, че до края на годината КЕВР ще обяви обществена поръчка за доставчик на електрическа енергия от свободния пазар. По този начин регулаторът давал своя принос българските потребители да обсъдят внимателно и да направят информиран избор за разкритите от либерализацията на електроенергийния ни пазар възможности.

Иван Иванов коментира, че изборът на доставчик е право, а не задължение. Според него всеки потребител трябвало да анализира офертите на търговците и да вземе решение, съобразно профила на потреблението и очакваните ползи.

От направените разчети ставало ясно, че решението за доставка на електроенергия на свободния пазар е оправдано за регулатора. Причината е, че в резултат на това разходите за издръжка на КЕВР се очаквало да намалеят с около 5000 лева на годишна база.

Иван Иванов подчерта, че за всяка организация на бюджетна издръжка спестяването на подобен разход е от голямо значение. Затова преценката на КЕВР била, че това е една добра възможност. По този начин се осигурявал допълнителен ресурс за повишаване на експертния им капацитет, което щяло да доведе до още по-добро изпълнение на възложените функции в служба на обществото.