Готовността за зимния сезон на енергийните обекти обсъдиха от "Български Енергиен Холдинг" ЕАД и енергийните дружества, съобщиха от Българския енергиен холдинг. Към момента всички мощности в страната, които произвеждат електроенергия, работят на пълен капацитет и трябва да се предприемат действия за обезпечаване на запаси при неблагоприятни зимни климатични условия.

Рекордни са нивата на износ от около 2000 MW на час от България към страните от региона, признаха от холдинга.

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Хиновски: Не можем да ограничим износа на ток

Малките предприятия не могат да си купят енергията, която им е необходима

Планирането и прогнозирането на доставките на газ и производството на ток за българската икономика са сред основните приоритети на работата на дружествата от групата на БЕХ ЕАД.

Очакванията на холдинга са за по-добра предвидимост от страна на лицензионните доставчици, които своевременно да резервират необходимите им количества.

Съгласно графика за нагнетяване, съхранение и добив по Плана за действия при извънредни ситуации към края на нагнетателния сезон в ПГХ "Чирен" ще бъде нагнетено и ще бъдат добити повече количества газ през зимните месеци, което ще допринесе за понижение на регулираната цена.

Манолова иска временна забрана на износа на ток

Манолова иска временна забрана на износа на ток

Целта е евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" да е за българските фирми и домакинства, а не за тези в Румъния и Гърция

По време на дискусията бяха представени настоящите и предстоящи планови ремонтни дейности с цел координация на процесите и гарантиране на достатъчно мощности за нуждите на българския енергиен пазар.

От БЕХ уверяват, че са направили нужната подготовката на предприятията от групата на холдинга за зимния сезон, като енергийната системата е в готовност, а дружествата са в много добро състояние.

Нейков: Около 600-700 млн. лева са нужни за компенсации за тока

Нейков: Около 600-700 млн. лева са нужни за компенсации за тока

Реалистичният момент за получаването на такива помощи за бизнеса е около февруари 2022 г.

Припомняме, вчера служебният премиер Стефан Янев предложи втора актуализация на бюджета, за да се компенсира българският бизнес за високата цена на тока докато продължава рекордния износ на електроенергия, произвеждана у нас.

В началото на август месец работодателите поискаха от Стефан Янев оставките на ръководствата на МЕ, НЕК, БЕХ, ЕСО и ТЕЦ "Марица Изток 2", а малко по-късно подадоха сигнал и в прокуратурата. Това стана след поредните рекордни цени на електроенергията у нас и частично изключване на мощности от производството. Последна обаче само едно отстраняване - на зам.-министър Александър Николов.