Лидерът на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова настоя за временна забрана на износа на ток.

Според нея това ще даде възможност евтиният ток от АЕЦ "Козлодуй" да бъде за българските фирми и домакинства, а не за тези в Румъния и Гърция.

По нейни думи ДАНС и МВР трябва да влязат също в "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и в дружеството, изграждащо газовата връзка България-Гърция, която някой според Манолова бави умишлено.

Манолова има волята да бори цените на тока и иска оставката на КЕВР

Манолова има волята да бори цените на тока и иска оставката на КЕВР

Влизането на ДАНС и БОП вчера в КЕВР е изключително закъсняло

Освен това тя настоя правителството спешно да компенсира фирмите и домакинствата за поскъпването на тока, парното и водата. По думи на Манолова компенсациите за електроенергията на бизнеса ще струва на бюджета между 150 и 180 млн. лв. на месец, а подкрепата за домакинствата за парното - около 10 млн. лв. месечно, а за ток - 30 млн. лв. Това били пари, които ги има в хазната заради инфлацията.

Манолова подчерта, че скокът на цените на тока, парното и водата е наследство от 12-годишното управление на Бойко Борисов.

Партийните му "калинки" са по високите етажи в енергетиката и работят за частни корпоративни интереси, а не в интерес на българския народ, категорична бе тя и отново поиска смяна на ръководствата на енергийните държавни дружества, оставка на енергийния министър и оставка и смяна на целия състав на КЕВР.

Манолова поиска оставката на енергийния министър

Манолова поиска оставката на енергийния министър

Правят се спекулативни сделки, в които участват държавни институции, смята тя