Зимните месеци са най-тежките, с най-голямо потребление на газ. Очаквам след февруари цената на газа да поевтинее.

Това заяви в "Интервюто в Новините на NOVA" енергийният министър Росен Христов.

"Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа. По-голямото потребление вдига цената на газа, исторически зимните месеци са били по-скъпи. Плащаме грешките на предишното правителство - цената при нас се вдига заради скъпия газ, нагнетен в хранилището "Чирен". Имаме добри оферти, успяхме да осигурим терминали за доставка, включително - приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив. Имаме по-силна позиция за доставчиците на втечнен газ, говорим за дългосрочни договори", каза Христов и допълни, че перспективата е добра.

Росен Христов: Булгаргаз не е фалирало дружество

Росен Христов: Булгаргаз не е фалирало дружество

Министърът заяви, че анексът за азерския газ е конфиденциален

"Не се застрашава и ядрената безопасност, всички наши действия са съгласувани с независимите регулатори в България и в Европа. Тези решения са високонадеждни, безопасни".

Припомняме, по-рано през деня бе подписано споразумение между АЕЦ "Козлодуй" и "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво.

Досега руска фирма извозваше отработеното ядрено гориво, но заради войната в Украйна има застой в извозването на отработеното ядрено гориво от страната ни.

"Моите очаквания са да намерим решение на европейско ниво. На този етап то (ядреното гориво) се складира у нас. 50 до 100 г. е краткосрочното съхранение. Очакваме на европейско ниво да се намери решение", каза Христов и допълни, че френска компания предлага решение на въпроса, но към момента то не е финансово изгодно за нас.

Относно споразумението с "Фраматом" той обясни, че това е договор с отложено действие. И двата договора влизат в сила при изпълнение на определени задачи, уточни Христов.

Булгаргаз иска поскъпване на синьото гориво през януари

Булгаргаз иска поскъпване на синьото гориво през януари

Предложената от дружеството цена е от 204,53 лв./MWh

Запитан дали е нужно да бъдат разгледани отново сроковете за намаляване на емисиите парникови газове, енергийният министър отговори утвърдително. "Постигането на тези цели може да стане само със затваряне на мощности, което е опасност и за националната ни сигурност. Очакваме разговори и отстъпки от Европа", допълни Румен Христов.