Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии.

Това заяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти.

На "Дондуков" 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи.

Румен Радев: Въглищната енергетика сега гарантира автономността ни, независимо от цената

Румен Радев: Въглищната енергетика сега гарантира автономността ни, независимо от цената

Били сме с най-ниската цена на тока заедно с Полша, според него

Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в последните години "миксът" при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси.

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми. Няма визия за развитие на сектора. В резултат на това днес остро стои въпросът как да стабилизираме отрасъла и в кои енергийни сектори и с какъв обхват трябва да развиваме енергийна автономност.

Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.

Живков: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за изпълнение на целите за декарбонизация

Живков: Ядрената енергетика ще продължи да бъде значим фактор за изпълнение на целите за декарбонизация

Ядреният сектор продължава да бъде гарант за енергийната сигурност

Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес, припомни държавният глава.