Стартират седем работни групи, които включват експерти от министерството на икономиката и индустрията, представители на работодателите и синдикатите, както и на Националното сдружение на общините.

Инициативата е на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Целта е да бъде идентифициран пакет от мерки във всички приоритетни области, които да бъдат приети от институциите и да облекчат работата на икономическите субекти.

Никола Стоянов: Без парламента няма как да има компенсации за газа

Никола Стоянов: Без парламента няма как да има компенсации за газа

Той е обезпокоен от липсата на търговски представители в чужбина

Мерките са за: справяне с повишените цени на природния газ, горивата и електроенергията; подобряване на бизнес средата, инвестиционната среда и външноикономическата политика на страната; насърчаване развитието на индустриалните паркове в България; мерки, свързани със Зеления преход и мерки за дигиталната трансформация на българските компании.

"Целта ни е да сме максимално бързи и до 3 седмици да имаме пакет от спешни мерки във всяка област, които да предложим за приемане", заяви министър Стоянов при стартиране на работните групи.

По думите му, при правилна организация за кратък период от време могат да бъдат свършени задачи, които са били отлагани с години. За намирането на най-верните решения всички теми ще се обсъждат оперативно с бизнеса, синдикатите, общините и БАН.

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Свиква съвета за износа на оръжие

Припомня се, че Стоянов е представил тези седем приоритетни области още при встъпването си в длъжност, като темите бяха обсъдени и детайлизирани съвместно с работодателите, синдикатите, общините и БАН.

Всяка от групите ще бъде оперативно ръководена от ресорен заместник-министър, а в хода на работата ще бъдат обсъждани и всички други предложения и проблеми, които бизнесът постави.