Една ядрена централа се строи, ако страната има нужда от електроенергия. Ние не само, че нямаме нужда, а изнасяме между 1000-2000 мегавата на ден на електроенергията. България задоволява своите нужди, а и не само от електроенергията.

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов международна конференция на тема "Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа".

По думите му трите най-важни неща, които трябва да се случат в България, е да има енергийна стратегия, която да бъде приета на ниво, което съответства на самия нормативен акт. В нея трябва да бъдат заложени всички мерки за ускорено развитие на ВЕИ-тата и на децентрализация на енергийната система.

Радан Кънев търси в ЕК българската пътна карта за газопроводите

Радан Кънев търси в ЕК българската пътна карта за газопроводите

Очакванията им са, че "Пътната карта" ще даде много отговори и за "Турски поток"

Втората важна тема в енергийната стратегия трябва да е бъдещето на въглищните централи в България. Трябва да има план за алтернативна заетост на хората, които работят там, настоя Иванов. Такъв план не е направен, защото няма нито едно управления няма. Иван Иванов се надява за в бъдеще да бъде направено.

Третата важна тема в новата енергийна стратегия трябва да е бъдещето на ядрената енергетика. Според него нова мощност трябва да бъде изграждане само на базата на заместваща. Припомняме и че разговорите по тема Енергетика между бъдещите коалиционни партньори от 47-то Народно събрание бяха едни от първите и завършиха с подобно решение. 

Мартин Димитров от "Демократична България" заяви, че от лятото насам се наблюдава сериозно поскъпване на цените на тока и на природния газ, от което редица хора стигнали до крайни емоционални изводи. Ние не знаем няколко важни неща: дали поскъпването е трайна тенденция и затова на този етап не трябва да се бърза с дългосрочни инвестиционни решения. Да се чертае една картина на дългосрочно поскъпване е твърде рано, подчерта Димитров.

По думите му важно е освен да се приеме цялостна енергийна стратегия, да се вземат и мерки в борбата срещу корупцията. Много неща буксуват в България не заради Зелената сделка, а заради корупцията, убеден е Димитров. Проблемите не трябва да се търсят там, където не са.

Зеленият преход е възможен, но той трябва да бъде умен и да насърчава растежа на икономиката, каза още Димитров.

Цената на тока и парното - в ръцете на депутатите, убеден Мартин Димитров

Цената на тока и парното - в ръцете на депутатите, убеден Мартин Димитров

Очаква нормализация пролетта на 2022 г.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев добави, че най-спешното е да се промени законодателството и да се облекчат инвестициите във възобновяемите енергийни източници. Трябва да се промени и Националният план за възстановяване и устойчивост, настоя Добрев, според когото планът е много лош.

Никой не е честен с миньорите, според Делян Добрев

Никой не е честен с миньорите, според Делян Добрев

Вместо да помислят за цената на тока, изчегъртваха ГЕРБ

Трайчо Трайков, също е бивш министър на икономиката и енергетиката в периода 2009-2012 г., коментира, че новите енергийните технологии се развиват много по-бързо от традиционните. България изостава драматично в решенията за новите технологии, посочи Трайков.

Той не вижда никакво целенасочено усилие да бъде намерена обществена подкрепа за това да се използват новите технологии. Безкрайно важно е България да се подготви много добре за участие по взимане на европейските решения, но общините и местната власт трябва да имат много сериозно участие, подчерта Трайчо Трайков.

По думите му капацитетът на експертите, свързани с енергийна ефективност, се ограничава до знания за топлоизолация на сградите. Всяко едно ново нещо ще е огромен шок към местните администрации, затова и трябва да се мисли в тази посоки, настоя той.