Нуждаем се от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради. България трябва да започне да изгражда нова мощност. Възможностите предполагат тя да е ядрена. Това коментира енергийният експерт Александър Николов пред БНР.  

Според Николов това е неизбежно, защото имаме оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

Трайков: В "Белене" трябва да се наливат 2 млрд. на година, частник не би го направил

Трайков: В "Белене" трябва да се наливат 2 млрд. на година, частник не би го направил

Платените реактори най-рационално било да отидат за други проекти на "Росатом"

"С това тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки - в Козлодуй и в Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците - коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 година може да се направи истинска първа копка - два блока по 1000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти", посочи експертът. 

По думите му, има прекалено много "цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец" - АЕЦ-Белене, ТЕЦ-Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката.

"За "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева. Целият хидровъзел е с коефициент 25 процента. Те не са обусловени от възможността да работи - толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13 процента - това е коефициентът на използване на тяхната мощност. "Цанков камък" е с коефициент на използване 25 процента. Има вецове с 8 процента използване на инсталираната мощност", увери Александър Николов.

Той коментира, че е станало порочна практика всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прокуратурата.

Петкова уверява, че няма да допусне проекти като "Цанков камък"

Петкова уверява, че няма да допусне проекти като "Цанков камък"

Язовир "Цанков камък" не е опасен и хората трябва да бъдат спокойни