Топлофикация София е подала в КЕВР заявление за нова цена на топлинната енергия за следващия регулаторен период, който ще е в сила през 2023 и 2024 година. В предложената от Топлофикация София по-ниска цена 137.55 лв/MWh, която ще влезе в сила от 01.07.2023 г., са отчетени намалените цени за природния газ в Европа, както и ръстът на инфлацията у нас.

От дружеството посочват, че и тази година регулаторът не е дал указания за използването на конкретни ценови параметри за природния газ и въглеродните емисии, които да бъдат използвани в заявленията на топлофикационните дружества.

Топлофикация София ще се съобрази с финалното решение на КЕВР, като комисията се очаква да се произнесе до 30 юни 2023 г.

Омбудсманът иска да проверят как "Топлофикация София" мери потреблението

Омбудсманът иска да проверят как "Топлофикация София" мери потреблението

Диана Ковачева получила множество жалби заради високи сметки

Припомняме, че миналата година, малко след развихрянето на енергийната криза в Европа и България, и на фона на неяснотата за доставките на природен газ до края на годината, членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) приеха средно увеличение на цените на парното за бита с 29,73%, като дружествата поискаха по-високо средно поскъпване, а предварителните разчети бяха за поскъпване с 39,26 на сто.

Като мотив за увеличението изтъкват многократно нарасналите разходи на топлофикационните дружества за закупуване на природен газ и въглеродни емисии. Сега би трябвало с новите цени на доставка на природния газ да се залагат значително по-малко разходи за закупки. 

Миналата седмица увеличение за следващия регулаторен период поискаха и от ЕVN.