Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов настоя точката на Законопроекта за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергетиката да бъде разгледана на второ четене в понеделник.

Иначе според енергийния министър Теменужка Петкова Законът за енергетиката се случил много бързо, но обществото очаква бързината, с която ще бъдат възстановени надплатените средствата, да бъде адекватна на очакванията му. По думите й не било лесно да се стигне до някакъв финален вариант на Закон за изменение и дъпълнение на Закона за енергетиката, защото интересите и позициите били много и различни.

Припомняме, че само час преди изказването на министър Теменужка Петкова четирите работодателски организации поискаха оставката й.

Министърът уточни, че договарянето между "Газпром" и "Булгаргаз" има ретроактивно действие от датата, в която е депозирано писмото с искане за предоговаряне на цените. Тази ретроактивност, с която всички ние трябваше да се съобразим, е заложена в решението на ЕК. Това няма как да се избегне.

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

"Булгаргаз" ще възстанови на клиентите си пари със стара дата

За всеки отделен месец до август 2019 цената на газта ще е различна

Усложнението при нас и по-голямата специфика дойде от това, че "Булгаргаз" има две качества, в които се явява - едното му е на обществен доставчик на природен газ, а другото на търговец, обясни енергийният министър.

Тя посочи, че в закононпроекта много ясно е посочено първо на какво основание се подготвил този ЗИД на Закона за енергетиката и това е решението на ЕК. "Ние работим в рамките на неговите параметри и тук нямаме право на някакви свободни интерпретации, защото ЕК ясно е дефинирала всяка стъпка и ние сме длъжни да я следваме", изтъкна министър Петкова.

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

КЕВР чака закон или съдебно решение за цени със задна дата

Подобна ситуация е прецедент

По-късно законът за енергетиката мина на първо четене, което означава, че ще да бъде разгледан на второ четене в понеделник.

Със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз", ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между "Газпром Експорт" и Булгаргаз" от 5 август 2019 г.

Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 година досега.