Енергийните предприятия от комплекса "Марица изток" разполагат с необходимите запаси от въглища за зимата, така че да произвеждат надеждно и продължително електроенергия.
Това заяви ресорният министър Теменужка Петкова по време на проверките на Министерството на енергетиката и на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за готовността и резерва на енергийните предприятия.

ТЕЦ-овете "Марица изток 1" и "Марица изток 2" бяха проверени първо по документи. После беше проверена и наличността на въглища в складовите помещения.
В ТЕЦ "Марица изток 2" се поддържа складова наличност от 560 хил. тона въглища. Към момента централата разполага с 650 хил. тона от твърдото гориво.
В ТЕЦ "Марица изток 1" на склад има 400 хил. тона въглища. Определеното задължение за резерва на централата е 280 хил. тона въглища.

ЕК отрече слуховете за затваряне на ТЕЦ-ове в България

ЕК отрече слуховете за затваряне на ТЕЦ-ове в България

От 2021 г. влизат в сила нови норми за качеството на въздуха

Според Петкова са предприети всички необходими мерки, така че предприятията да имат готовност да реагират при аварийни ситуации. По думите ѝ общото количество от 650 MW може се подсигури при необходимост от ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, Топлофикация-Перник АД, Топлофикация Русе ЕАД, ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, ТЕЦ "Марица 3" АД, Брикел ЕАД и Биовет.

Проверките ще продължат до 10-ти ноември.

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Кола без катализатор да не може да има първа регистрация, иска екоминистърът