Нито една от двете страни не иска Брекзит или твърд Брекзит, или излизане без договор. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел на среща на евролидерите за излизането на Великобритания от ЕС.

Борисов: "Събираме се като предишния път, както по-предишния, по-предишния път. Има много въпросителни. Ако се изпълни това, което г-жа Тереза Мей в своето писмо е написала до Доналд Туск и той ни го изпрати на нас, тя иска 30 юни (дата за излизане от ЕС - бел.ред.). А съдейки от българската действителност, си задавам първия въпрос - това означава, че Британия трябва да проведе избори и след 24 май те вече ще са евродепутати (изборите за Европейски парламент ще се проведат на 26 май - бел. ред.). Има ли правни възможности и какво би станало след това, тези английски граждани (граждани на Великобритания - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - бел. ред.), избрани за евродепутати кажат: "Ние искаме да си останеме в Европейския парламент". Има ли сила, която да им каже: "Напуснете".

България подкрепя консенсус за отлагане на Брекзит

България подкрепя консенсус за отлагане на Брекзит

Урегулирано оттегляне и преходен период са най-добрият вариант

След това премиерът коментира, че той е "за" да се удължи срокът за напускането на Великобритания, но само ако всички гаранции са налице, защото иначе може да стане голям хаос, както посочи Борисов.

"Това ще дискутираме. И след като не сме готови за Брекзит, явно и британците, и ние, най-добре да се даде най-дълъг срок - година, година и половина. И тогава, през това време да се работи, защото просто в петък ще настане шок и ужас, ако не се удължи. И виновни ще сме ние, защото те, британците, всеки път идват с ново искане за удължаване и който каже "не, дотука беше", поема целия риск, че заради него това се е случило", допълни министър-председателят.

Според Борисов във всички случай е по-добре срокът да се удължи, отколкото в петък границата просто да бъде затворена. "Ние имаме 2 дена. Така че нощта е пред нас, и отново пак същото ще говорим.

Отлагане на Брекзит ще има - ЕС и британският парламент подкрепиха Тереза Мей

Отлагане на Брекзит ще има - ЕС и британският парламент подкрепиха Тереза Мей

Най-вероятно ще бъде отложен за 30 юни

Запитан дали оставките на властта ще продължат да валят, премиерът посочи, че очаква и от другите да има оставки. "Аз очаквам и от другите оставки. Щото много е, нали... Те ни гледат сеира, а ние - човек след човек, човек след човек. И то знакови фигури подават оставки и накрая излизат с цялата си наглост и казват, че оставките не било нищо. Ми подайте и вие като нас оставки и след това ще говорим по другите теми. Не е ли правилно", посочи Борисов.

Припомняме, досега скандалът с апартаментите на властта струва оставките на:

Цветан Цветанов от парламента;

Цецка Цачева като правосъден министър;

зам.-министър Ваня Колева;

зам.-министър Красимир Първанов;

Делян Добрев като народен представител;

зам. областния управител на София Томи Николов.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенцияПламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Вчера бе разпоредено да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.