"В борбата с фалшивите новини има четири посоки на действие. Трябва да има прозрачност за собственика на сайта, за фалшивите акаунти, за това да се проследява потока на парите и рекламите, които се печелят от такъв тип дейности". Това заяви пред Нова българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Фалшивите новини са информационна болест, предупреди Мария Габриел

Можем да кажем, че създаването на фалшиви новини с манипулативни цели е симптом на заболяване

По думите на Габриел се очаква Европейската комисия (ЕК) да предприеме мерки, за да спре потока на реклами към сайтовете, които разпространяват фалшиви новини.

"В рамките на една година успяхме да повдигнем темата от тема от общ интерес към тема, приоритетна за ЕС. Но това, от което има нужда, е сега всички участващи в процеса да имат възможност да се включат, но и да им се даде свобода на действие", подчерта още Габриел.

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Свободата на медиите и плурализмът са изложени на риск, трябват усилия за запазване на нашите демокрации, смята тя

Тя изтъкна и че за да бъде преборен проблемът с фалшивите новини, е важно да се инвестира и в образованието - в информационна и медийна грамотност.

Еврокомисарят цитира данни, според които по-високо грамотните хора по-често казват, че се срещат с фалшиви новини, но и повече успяват да отсеят фалшивата от истинската информация.

Обратното - "там, където уменията не са минали през образователната система, хората много малко различават кое е фалшива новина и кое - не", обясни още Габриел.

ВМРО пише закон срещу фалшивите новини

ВМРО пише закон срещу фалшивите новини

Воеводите не искали цензура, а чистота на информационния поток