Вълната от проевропейски гласоподаватели предотврати преминаването на Европа към крайно десни партии. Това показва анализ на Европейския съвет за външна политика (ECFR) относно резултатите от вчерашните избори за Европейски парламент.

"Макар че най-големите заглавия в изборната нощ ще бъдат за победите на Льо Пен и Салвини, важното събитие в Европа е, че избирателите са се мобилизирали в подкрепа на промяната. Високото участие в изборите за Европейски парламент (в Европа като цяло, не в България - бел. ред.) доведе до рязко увеличаване на броя на по-малките партии, особено на зелените и либералите, което на практика се противопостави на възхода на крайно десните партии. Това е особено забележимо в Полша и Унгария, където въпреки победата на партиите на суверенитетния, нелиберален национализъм, проевропейските партии са се увеличили", пишат от съвета.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

ECFR извежда 3 ключови тенденции след евроизборите:

  1. В целия ЕС като цяло крайно десните партии не са постигнали прогнозираните резултати. В Германия, Дания, Испания, Австрия, Холандия крайно дясното се справи лошо;
  2. В 23 от 28-те държави членки изборите бяха спечелени от про-европейска партия. По-малките про-европейски партии са били основните бенефициенти от вълна срещу антиевропейските партии в Дания, Холандия, Австрия и Германия;
  3. Още по-драматична от победите на крайно десните са "Зелената вълна" в цяла Европа: от Германия, Франция и Бенелюкс до Финландия, Дания, Австрия и Ирландия. Зелените и либералите ще държат ключа към мнозинството, тъй като социалдемократите и ЕНП губят влияние.

Според Европейския съвет за външна политика вчерашния евровот води до няколко ключови извода.

Първо, проевропейците не можели да бъдат самодоволни. "Нашето проучване по време на предизборната кампания показва, че избирателите искат промяна и реформиран ЕС. Сега е задължение на прогресивния мейнстрийм да слуша и действа според тези желания", пишат от центъра.

Второ, от там посочват, че макар и доминиран от въпроса за миграцията, предизборните кампании на Стария континент са обхванали редица въпроси и дебати. Акцент бил поставен върху един конкретен транснационален въпрос - изменението на климата. Наблюдавало се мобилизиране на голяма част от проевропейския блок в страни като Германия, Дания, Швеция и Обединеното Кралство. "Както установихме в предишното ни проучване, изменението на климата наистина е много високо мислене на хората, с италиански (74%), унгарски (73%), австрийски (66%), немски (61%), полски (62%) испански (63%) и френските избиратели (64%) виждат, че това е основна заплаха, която трябва да има приоритет пред други въпроси", пишат от съвета.

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.
на живо

ЕНП и ПЕС губят мнозинството си в ЕП за първи път от 1979 г.

ЕНП за пореден път печели изборите за Европейски парламент

Трето, тези избори за ЕП показали, че не е налице значително увеличение на подкрепата за крайната десница, въпреки че те се справили добре във Франция и Италия.

Четвърто, ЕП, в който двете големи партии нямат мнозинство, не е задължително по-лош парламент, тълкуват от Съвета за външна политика. Политическият дебат за Европа щял да бъде по-оживен.

ECFR: "Повече плурализъм не означава повече дисфункционалност."

Пето, в новия състав на ЕП ключови щели да бъдат коалициите. "Мейнстрийм партиите отляво, отдясно и в центъра трябва да работят заедно по обвързани с проблеми съюзи по въпросите, за които гласоподавателите се интересуват за бъдещето си - като чувство за сигурност; чувство за икономическа сигурност; справедливост; околната среда. Това трябва да е време на политическо обновление: всички партии трябва да мислят отвъд обичайните си политически семейства", коментират още от съвета.

Шесто, периодът след изборите бил от решаващо значение и трябвало да бъде насочен към превръщане на прилива в ангажираност на гражданите с политическата система.

"Ако основните и по-широките про-европейски партии не успеят да се справят с този въпрос, аргументите на националистите ще спечелят власт и ще се върнат, за да ги преследват за 5 години", предупреждават още от ECFR.

Либералите намекнаха за широка коалиция в ЕП със Зелените, ЕНП и ПЕС

Либералите намекнаха за широка коалиция в ЕП със Зелените, ЕНП и ПЕС

Ще бъде важен играч на преговорите за съставяне на работещо мнозинство