Европейският парламент реши всички граждани на ЕС и трети страни, които преминават външните граници на Съюза, да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднати документи.

На 5 декември 2016 г. преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета на министрите постигнаха съгласие по новите правила.

"Обезопасяването на външните ни граници означава изграждането на силен щит срещу тероризма в Европа и опазването на правото на живот, от което произтичат всички останали права. Всеки живот, който успеем да спасим чрез разкриването на потенциален чуждестранен боец, си струва усилието. Систематичните проверки срещу база данни са задължителна стъпка към тази минимална защита, която сме длъжни да гарантираме за всички наши граждани", каза румънският докладчик Моника Маковей.

България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

България да има достъп до Шенгенската база данни, настояват наши евродепутати

ЕП гласува въвеждането на задължителни проверки за граждани на трети страни

Предложеният регламент, който изменя Кодекса на шенгенските граници, беше публикуван от Европейската комисия през декември 2015 г. Той задължава държавите членки да извършват систематични проверки на всички лица, които преминават външните граници на ЕС, в базите данни за изгубени или откраднати документи, Шенгенската информационна система и други приложими бази данни на Съюза. Това задължение се прилага за всички външни граници (въздушни, морски и сухопътни) както на влизане, така и на излизане.

Промяната в правилата е в отговор на терористични атентати в Европа като тези в Брюксел, Париж и Берлин, както и феноменът "чуждестранни бойци". Последните са европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, като например, ДАЕШ в Сирия и Ирак.

Резолюцията беше приета с 469 гласа "за" срещу 120 "против", с 42 "въздържали се".

Когато обаче систематичната проверка би могла да окаже непропорционално въздействие върху потока на движение на дадена морска или сухопътна граница, държавите членки могат да извършват само целеви проверки в базите данни. Това може да стане при условие, че оценка на риска покаже, че не води до рискове, свързани с вътрешната сигурност или обществения ред.

Лица, които не преминават през целевата проверка, ще трябва поне да минат през редовна проверка, за да се установи самоличността на пътника и да се провери, дали документът му за задгранично пътуване е валиден.

Що се отнася до въздушните граници, държавите членки могат да извършват целеви проверки, но само по време на преходен период от 6 месеца след влизането в сила на изменения регламент. Този период може да бъде удължен с не повече от 18 месеца в изключителни случаи, когато на конкретно летище са налице инфраструктурни затруднения, изискващи по-дълъг период от време за адаптиране, за да се даде възможност за извършването на систематични проверки в бази данни без непропорционално въздействие върху потока на движение.

Регламентът ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. След това новите правила ще подлежат на незабавно и едновременно изпълнение в повечето държави членки. Той няма да се прилага по отношение на Дания, Обединеното кралство и Ирландия.