"Поздравявам лидера на британските лейбъристи Джеръми Корбин и партията му за солидарността и конкретните усилия, които полагат за запазване на правата на гражданите на ЕС във Великобритания и тези на британците в ЕС.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата си с лидера на британските лейбъристи. Корбин е в Брюксел за среща с Мишел Барние - главния преговарящ за излизане на Великобритания от структурите на ЕС.

Корбин и Лейбъристката партия са пример за отговорното отношение и за разлика от консерваторите, те търсят начини за намиране на максимално бързо решение по проблемните точки в преговорите за Брекзит, смята Станишев.

"За разлика от не много ясното предложение на премиера Тереза Мей, която в общи линии иска да третира европейците като граждани на "трети страни", т.е. с по-малко права, Корбин е единственият лидер, който се обяви за безусловно гарантиране на правата на европейските граждани в сегашния им вид. Това е важно не само за нашите студенти там, а за всички над 200 000 българи, които живеят и работят на Острова."

Корбин е в Брюксел за среща с главния преговарящ за излизане на Великобритания от структурите на ЕС Мишел Барние.

"Политическото семейство на ПЕС ще подпомогне екипа в сянка на Лейбъристката партия в изготвянето на последващи предложения по темата", допълни Станишев.

Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

България е изпълнила критериите за Шенген, но явно проблемът е политически

Лидерът на евросоциалистите поздрави своя колега за силния резултат на лейбъристите на проведените във Великобритания през юни парламентарни избори. "Младите хора подкрепиха съдържателния манифест и активната предизборна кампания. Факт, който несъмнено дава нов облик и сила на всяка партия", заяви Станишев, който ще бъде и специален гост на следващата Конференция на Лейбъристката партия в Брайтън.

Джеръми Корбин изрази висока оценка за последователните действия на лидера на ПЕС за защита на гражданските и човешките права в Турция. Британският политик заяви готовност да съдейства активно по темата.