Българската стопанска камара приветства намерението на управляващите за промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари и облекчаването на изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице, както и отпадането на задължението за фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона. Това заявиха в свое становище до медиите по повод вчерашното решение на ГЕРБ.

От БСК посочват, че въпреки предупрежденията на работодателските организации, че тези изисквания са свръхрегулация и създават излишна административна тежест върху бизнеса, нормативната промяна е била приета без да бъде оценено въздействието й. В края на март бяхме свидетели на хаос и сред фирмите, и сред институциите във връзка с необходимостта от приложение на изискванията, напомнят от Камарата.

БСК са силно обезпокоени от хаоса с обучението срещу пране на пари пред ДАНС

БСК са силно обезпокоени от хаоса с обучението срещу пране на пари пред ДАНС

Под заплахата от наказания, десетки хиляди формално спазват закона

Те смятат за похвално, че проблемът е бил осъзнат от управляващите и вече има готовност за разрешаването му. От БСК обаче изразяват съжаление, че не виждат подобна готовност и по отношение на други регламенти, които също са проблемни за фирмите, като Наредба Н-18 (за касовите апарати). Те посочват, че все още не е ясно кога ще бъдат въведени промените в някои от конфликтните текстове, но дори това не би разрешило основните проблеми в Наредбата - свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби.

Реалните разходи, които трябва да направи бизнесът за постигане на съответствие с изискванията на Наредбата, са в пъти по-големи от предварително предвидените от Министерството на финансите, изчисляват от Камарата.

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

БСК: Наредбата за касовите апарати е злонамерена и инквизира българския бизнес

Бизнесът настоява за отлагане на Наредбата за касови апарати

Според тях изсветляването на икономиката и създаването на благоприятна бизнес среда няма как да бъдат постигнати чрез "безсмислени регулации, които водят до непредвидимост, несигурност и хаос, и по същество са удар основно върху белия бизнес, докато некоректните търговци ще продължат да оперират безпрепятствено и безнаказано".

По тази причина те призовават управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18, както са го направили със Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации, заключават те.

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Държавата повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати

Отлагане на сроковете за новата наредба все още не е ясно дали ще има