"Ние ще видим намаляване на цените на стоките, които поскъпват, благодарение на поскъпнала цена на енергията, но това няма да стане веднага. Предложението за намаляване на ДДС-то е невероятно груба грешка. Така цените не намаляват. Пазарът определя цените, а не държавата. Не е нормално да търсиш да подкрепяш производител чрез цени на неговата продукция. По-добре подкрепи онзи, който купува стоката"

Това заяви финансистът Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и други икономически проблеми в страната в момента. 

По думите му, е възможно да имаме 4-5% икономически ръст.

БНБ дава доста по-ниска прогноза за растеж през 2022-а от правителствената

БНБ дава доста по-ниска прогноза за растеж през 2022-а от правителствената

Факторите за забавянето на растежа на частното потребление през 2022 г. са

"Всички международни врачки винаги са подценявали растежа на България, с което ни нанасят лоша услуга, защото когато създадеш очакване, че в една страна растежът ще е по-висок - това е допълнителен стимул в тази страна да се инвестира. А подценяването е политика на международните финансови институции, това е психологически проблем. Западът има отношение към Източна Европа", категоричен е финансистът.

Хърсев обаче се притеснява от растежа на цените на тежките горива.

"Всички казват, че основната причина за ръста на електроенергия е опасността от война - опасението, че няма да може да се пренася газ от Украйна и да се захранва Западна Европа. Но в икономиката може да прогнозираме това, което самата тя поражда като процеси. Не можем да прогнозираме епидемии, войни", настоя той.

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев засегна цените на основни хранителни продукти у нас, сред които и хляба. 

Министерство на финансите е против намаляване на ДДС за храните

Министерство на финансите е против намаляване на ДДС за храните

Загубите за държавния бюджет ще са за минимум 895 милиона лева

"За българина цената на хляба е особено чувствителна тема. За нас хлябът не е просто стока, а е свързан дълбоко с ценностите, с нашите традиции. От това как се справяме с тази цена зависи изобщо как се справяме с икономическата и енергийната криза Призовавам правителството спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството и да се вземат неотложни мерки, каза Радев. 

Министерството на финансите е категорично против въвеждането на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, тъй като загубите за държавния бюджет ще възлизат на 895 милиона лева, които няма как да бъдат компенсирани.

В малката потребителска кошница са вписани определен тип продукти, което ще създаде проблем, тъй като намалената ставка за хляб "Добруджа" ще породи въпрос - например - защо не за останалите видове хляб.

Подобна е ситуацията с рибата, като в малката кошница фигурира само замразена, а диференцираната ставка ще е стимул и за измами, тъй като всички видове риба в магазина в един момент ще се продават с етикет "Замразена" - дават пример експертите от финансовото министерство.

Заведенията пришпорват депутатите да запазят намаленото ДДС за бранша

Заведенията пришпорват депутатите да запазят намаленото ДДС за бранша

"Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини , но стане ли въпрос за намалено ДДС в туризма, стрелките спират"