Даваме си сметка за ограничените възможности на бюджета, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров в началото на НСТС, като съветът от днес става „двустранка" заради оттеглянето на работодателските организации.
Наложително е да има втори социален пакет, категоричен е Пламен Димитров.

Тренчев също поиска втори пакет за подпомагане на социално уязвимите. Ситуацията е много тежка, подчерта лидерът на КТ „Подкрепа". Трябва да се мисли за дългосрочно разрешаване на проблема, настоява Константин Тренчев.

КНСБ е против съотношението, по което се разпределят парите - 75% за мерки за заетост и 25% за другите мерки. Синдикатът настоява за 60% за мерки за безработица и 40% за другите мерки.

По 50 лева можеха според Пламен Димитров да се дадат и на хората, които работят на минимална работна заплата. Това е щяло да струва 5 милиона лева, по думите му.

Над 30,617 млн. лева се отделят за активни мерки за програми на труда, за пасивни мерки над 10 милиона лева, обясни социалният министър Деяна Костадинов. Отделят се пари за социални кухни.

50 лева ще получи всяко дете с увреждане, 65 лева ще получат хората, които с до 10 лева надвишават изискването за енергийна помощ, 50 лева еднократна помощ ще получат майки, които не работят, но отглеждат дете у дома от 1 до 2 годишна възраст.

Финансовият министър Калин Христов за пореден път обясни, че служебният кабинет работи в рамките на вече гласуван бюджет и няма от къде да вземе пари освен от ведомствата.
Сигналите са за по-слаб растеж, отколкото за растежа, с който е направен бюджета, изтъкна той пред синдикатите, пояснявайки, че едва ли ще имаме по-голям растеж от прогнозирания.

Финансовият министър поясни, че не всички родители, които отглеждат дете от 1 до 2 години ще получат еднократна помощ от 50 лева. Предложението на кабинета е да се отпусне тази помощ на тези семейства, чийто доход е до 350 лева на човек.

КНСБ споделя мнението на работодателите по закона на Яне Янев, заяви и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът обаче по думите му няма да напусне НСТС.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев пък ще иска извинение от вносителите на закона. Законът ще го спазя, обясни той въпреки недоволството си срещу идеите на лидера на РЗС за публичност на имуществото.

В началото на заседанието Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена палата (БТПП), заяви, че неговата организация напълно подкрепя договореното от работните групи по отношение на социално уязвимите слоеве.


Бизнесът си тръгва от тристранката

Ще продължаваме да показваме нашата социална ангажираност, подчерта той и обеща БТПП да помага за преодоляване на кризата.

Симеонов каза още, че неговата организация не може да подкрепя противоконституционни закони, визирайки закона на Яне Янев, касаещ имуществото на синдикати и браншови организации.

По думите му БТПП не получава държавна субсидия и в работодателските среди според него съществува мнението, че бизнесът с този закон ще бъде рекетиран. С този закон се създават условия за натиск, смята Цветан Симеонов.

Пред медиите работодателите споделиха, че искат да се сезира Конституционния съд заради закона на Яне Янев.
Симеонов каза, че работодателите ще се обърнат към президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев с искане за сезиране на Конституционния съд.

Моделът на социално сътрудничество ще бъде променен, заяви още той. Затова и БТПП прекратява участието си в тристранния съвет.
Той връчи на социалния министър Деяна Костадинова официалното уведомление за това, след което всички работодателски организации напуснаха, както обявиха това снощи.

Пред медиите след заседанието синдикатите отново заявиха, че ще се борят за втори социален пакет до края на април поне в същия размер, защото, както се изрази Пламен Димитро,в в момента се гаси пожар с капкомер, а не с пожарогасител.