Повече от два пъти е нараснал българският износ за Република Македония през последните 10 години. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен бизнес форум в Скопие с участието на над 100 представители на бизнеса от двете държави.

"Общият ни стокообмен расте с подобни темпове и достига 723 млн. евро", посочи Александър Манолев.
По думите му устойчиво се увеличават и българските инвестиции в Македония. Те са съсредоточени в сектори като банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, сектора на услугите и други.

Договаряме общ граничен контрол с Македония

Договаряме общ граничен контрол с Македония

Говори се и за довършване жп линията Скопие-София

Манолев акцентира и върху най-добре развиващите се сектори на българската икономика - машиностроене, информационни технологии, селско стопанство. Той изрази надежда, че форумът ще спомогне за установяването на дългосрочни партньорства между български и македонски компании и че все повече наши стоки ще намерят място на пазара на югозападната ни съседка.

"Привличането на чуждестранни инвестиции е процес, в който не трябва да се възприемаме като конкуренти, а като партньори", подчерта още зам.-министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев също заяви, че България и Македония имат сериозен потенциал за развитие, създаден от Договора за добросъседство. Договорът обаче не бил достатъчен - трябвало този потенциал да се разгърне и развие допълнително в икономически план.

Пазарът на Република Македония е атрактивен за българските компании предвид ниските транспортни разходи, сходните изисквания към стоките и услугите. За първите девет месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Република Македония възлиза на 550 млн. евро, трябва да работим за ръст с 50%, призова Дончев.

Вицепремиерът по икономическите въпроси на Македония Кочо Ангюшев от своя страна видя и голям потенциал за развитие в енергийния сектор, включително чрез партньорство при изграждането на нова атомна електрическа централа и обща енергийна борса.

Още по-малък износ на стоки към трети страни отчете НСИ

Още по-малък износ на стоки към трети страни отчете НСИ

6.7% спад на износа на стоки към трети света за 1 година

Участие във форума взеха и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.
Събитието беше официално открито от Дончев и Ангюшев.