Към днешна дата България не е получавала информация от Федералното финансово министерство на Германия за български граждани, притежаващи сметки в швейцарски банки, обяви финансовият министър Петър Чобанов.

Чобанов отговори на парламентарен въпрос от народния представител Станислав Станилов от "Атака", свързан с "гръмко" обявената през 2010 година от бившия министър на финансите Симеон Дянков информация, че си сътрудничим с германските власти по тази линия.

Тогава излиза информация, че немските данъчни власти са закупили информация за финансови депозити на чужди граждани. Кабинетът "Борисов" пък съобщава, че ще получи данните за български граждани безплатно заради добрите си отношения с финансовия министър на Германия, припомни проф. Станилов.

Създаде се очакването, че въз основа на тези данни НАП ще започне разследвания за укрити данъци, а по-тежките случаи ще бъдат предадени на прокуратурата, но малко по-късно темата внезапно замря, отчете националистът.
Каква е причината да не се реализира това сътрудничество и какво ще предприеме днес Финансовото министерство, за да получим тези данни, попита Станилов.

"Без излишен патос и гръмки фойерверки" Петър Чобанов отчете, че тогавашните изявления на неговия предшественик, за съжаление, са си останали празнословие.

След обявената през февруари 2010-та информация, месец по-късно пратеници на НАП посещават Германия, като им е заявено, че тамошните власти и прокуратурата водят разследване и ако има данни за престъпление, ще ни ги предадат.

4 години по-късно такива данни обаче не са постъпвали в НАП, посочи Чобанов. Страната ни все пак е получила информация за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумение между ЕС и Швейцария, касаещо данъчното облагане на доходи от спестявания. Това споразумение обаче предвижда такава информация да се предоставя само ако въпросните лица са дали своето съгласие.

Изготвен е списък, който съдържа 34 лица със спестявания на обща стойност около 2.3 млн. швейцарски франка, като са разпоредени проверки дали доходите от лихвите по тези депозити са декларирани в България, посочи Чобанов.

В правото си на реплика проф. Станилов призова НАП все пак да изпрати повторно писмо на германските власти, които може би са ни "позабравили", което Чобанов обеща да бъде изпълнено.