Депутат от Реформаторския блок алармира за нуждата от нотариална заверка при прехвърляне на вноските по така наречената "втора пенсия" в НОИ. "Подчертавам твърдата си позиция против това да става без нотариус", пише във фейсбук-профила си Настимир Ананиев от ДБГ (РБ) като изтъква два аргумента.

"През 2012 г., когато аз преместих своята партида в друго дружество, което да управлява моите пари, го направих както си е редът - чрез нотариална заверка на моето желание. Не може да има два различни начина за местене на вноските: когато е за НОИ - без заверка, а когато е за друг частен фонд - със заверка", казва народният представител.

Според него, втората причина е много по-важна. "Ако няма нотариална заверка, ще има куп злоупотреби. Ако някой прехвърли вноската ти в НОИ, ти няма и да разбереш. Колко често хората проверяват тези вноски?

Също така има над 1 милион българи, които са в чужбина, но имат партиди във фондовете тук и ако някой ги прехвърли в НОИ, ще минат години, преди хората да разберат", аргументира се Настимир Ананиев.

По думите му, нотариалната заверка трябва да е задължителна. "Ако се опитат да го вкарат в наредба, ще предложа промени в закона, който да гарантира правата на заинтересованите", категоричен е още реформаторът.