Необосновано занижаване на наемната цена на обзавеждането и оборудването, занижена обща наемна цена, надвишаване 3,34 пъти на инвестициите в ново оборудване и обзавеждане спрямо очакваните приходи от наем на обзавеждането и оборудването за целия 10-годишен период на действие на договора и неравноправно третиране на участниците в процедурата - това са основните констатации от извършената проверка за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), разпоредена от министър Асен Василев, съобщава Министерство на финансите.

Проверката е обхванала финансово-стопанската дейност на АДФИ, свързана с управлението на имот - частна държавна собственост, представляващ учебна база - почивен център на АДФИ в курортен комплекс Албена, както и сключения на 07.04.2021 г. договор за отдаването й под наем на сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България" (АЕФКБ) - стартираните обществени поръчки, сключените договори и извършените разходи за ремонт и обзавеждане на учебната база за периода 01.01.2020 г. - 28.05.2021 година.

Окончателният доклад разкрива, че общият размер на разходите за ремонтни дейности, оборудване и обзавеждане на учебната база в к.к. Албена, извършени от АДФИ по сключени договори и издадени фактури за периода 01.01.2020 г. - 28.05.2021 г., възлиза на 200 767,01 лв. без ДДС, от които 98,14 % или 197 043,01 лв. са направени след датата, на която е заявен интерес за наемане на базата от АЕФКБ (с писмо от 15.09.2020 г.) и при изразено принципно съгласие за нейното отдаване от страна на АДФИ (с писмо от дата 24.09.2020 г.). Те съставляват 96,95 % от очаквания приход от наем за целия 10-годишен период на действие на договора с АЕФКБ.

Стефан Белчев оглавява АДФИ

Стефан Белчев оглавява АДФИ

След като досегашният шеф беше отстранен от финансовия министър

Одитният екип е изразил резерви по отношение на икономическата целесъобразност на сключения договор за отдаване на учебната база в к.к. Албена под наем, при определената в него наемна цена. 

В доклада са констатирани пропуски в дейността на комисията, определена от възложителя да разгледа, оцени и класира получените оферти. Участник в процедурата е отстранен на формално основание, като комисията не е приела представената в ЕЕДОП информация за три имена и ЕГН на лицата.

Изразено е одиторско мнение за наличие на индикации за неравноправно третиране на участниците в процедурата при извършената преценка на комисията относно основанията за отстраняване. 

Ще бъдат взети съответни решения.