Бизнесменът Ивайло Пенчев, собственикът на компанията за производство на катерачни стени Walltopia, обвини Комисията за финансов надзор (КФН) в упражняване на институционален натиск върху негова компания. Става дума за дружеството Auxionize, което от 18 април е обект на проверка от страна на КФН.

Компанията предлага интернет платформа за търгове, при които печели офертата с най-ниска цена. В нея клиенти завяват какво търсят, докато доставчици на дадената стока или услуга предлагат своите оферти. По официални данни платформата има регистрирани над 8000 фирми.

Повод за проверката на финансовия регулатор, който отговаря за надзора над пенсионните, застрахователните и инвестиционните дружества, стават регистрирани търгове за застрахователни услуги. Става дума за 113 обяви от над 10 000 общо в платформата.

Според Ивайло Пенчев сигналът, предизвикал проверката, е от Асоциацията на застрахователните брокери. В своето писмо той убедено заявява, че става дума за поръчка заради нарушени икономически интереси, а жалбата защитава интереса на неефективните, продаващи скъпо и чрез корупция застрахователни брокери за сметка на всички купувачи на застрахователни услуги и за сметка на трудолюбивите и свестни брокери, готови да работят в конкурентна и прозрачна среда.

Според Пенчев обаче това не е просто случайна проверка, а част от тенденциозен държавен натиск върху фирмите, част от които е и Auxionize. Той дава пример с това, че проверявана е не само платформата, но и клиентите, сключили застрахователни сделки през нея. Такава е другата му компания Walltopia, която също е купила застраховка и е проверявана от КФН.

От Комисията за финансов надзор също излязоха със становище по случая, с което отхвърлят обвиненията на бизнесмена и заявяват, че спазват всички законови изисквания.
"КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции."

От КФН посочват още, че извършват проверката по начина, уреден в нормативните разпоредби, и "отстояват единствено и само интересите на закона".

Припомняме, това не е първата битка на Ивайло Пенчев. Преди няколко месеца той обвини в немарливост ръководството на "София тех парк", което доведе и до смяна на управлението.