Два са основните компонента за поскъпване на водата - Законът от 2015 година, с който се въведе единна цена на водата в един ВиК регион и инвестициите в отрасъла. От 2010 г. до днес над 500 млн. лв. са инвестирали ВиК операторите. Това заяви пред Нова телевизия регионалният министър Николай Нанков във връзка с решенеито на Комисията за енерийно и водно регулиране (КЕВР) водата в 14 области в странта да поскъне от януари 2018 година.

Водата в 14 области поскъпва след Нова година
Обновена

Водата в 14 области поскъпва след Нова година

КЕВР взе окончателно решение на закрито заседание

Той поясни, че там където няма канализация, няма да се плаща за отвеждане на водата.

"Основната цел е да се запази водния ресурс и да се направи по-чист. А не след 10 година да се чудим от къде да намерим вода", обясни Нанков.

От думите на регионалния министър стана ясно, че КЕВР периодично може да прави проверки за изпълнението на инвестициите. Комисията може на тримесечие да провери какви инвестиции са направени. На третата година може да се преразгледа бизнес плана на операторите.

Ще има "водни" помощи, на базата на енергийните, с който ще се въведат минимални количества вода на домакинство. Това ще стане най-късно до средата на 2018 година.

Според Нанков на хората не им е обяснено защо цената на водата се вдига. "Качеството на услугата не се мери в проценти, а в липса на аварии", изрази убеденост Нанков и добави, че се очаква загубите на вода в краткосрочен план да намалеят с от 5 до 20%.

Стана ясно още, че почти всички водни оператори са наказвани за нарушение на бизнес плановете.

Припомняме, на вчерашното закритно заседание КЕВР реши цената на водата в 14 области в страната да поскъпне - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Това решение дойде въпреки организирания от БСП протест под прозорците на регулатора.

Цветни снимки на Борисов, свирки и скандирания "оставка" пред КЕВР

Цветни снимки на Борисов, свирки и скандирания "оставка" пред КЕВР

Протестът е организиран от БСП, но се включиха и много други

Вчера протестиращите носеха плакати "Водата е човешко право, стоп на увеличението", "София срещу Веолия", "Бойко ти си гОла вОда", "Спрете геноцида", "Вода и ток - грабеж". Те бяха подкрепени и с присъствието на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Припомняме и че повишаването на цената на водата предизвика голямо обществено възмущение. Много организации и партии се обявиха против решението на регулатора. В края на миналата седмица, в хода на протест по време на заседание на КЕВР, обмбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще атакува решението на комисията в Конституционния съд. Ден след този протест председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на Манолова, че КЕВР работи балансирано, безпристрастно и прозрачно.

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Мая Манолова атакува актове на КЕВР за цената на водата

Според закона трябва да има общи условия в договорите

Най-солено поскъпване на водата ще има в облат Ямбол - с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас - с 12%, а за София - с 9.3%. За област Силистра е предвидено увеличение с 6.5%, за Монтана - с 6.4, за Русе - с 6.2%, за Перник - с 5.8%, за Смолян - с 4.5%, за Шумен - с 3%, за Пловдив - с 2.9%, за Кърджали - с 2.8%.