20% от родителите никога не са водили децата си на зъболекар. Според оценката на Българския зъболекарски съюз това е стряскаща статистика.

Освен това председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков посочи, че едва 13% от родителите с деца под и до 18-годишна възраст са завели детето си на зъболекар преди да навърши една година - препоръчителната възраст за първото посещение при дентален лекар.

По думите му повече от 24% от родителите са завели децата си на зъболекар, когато те са били между една и три години, а други 22% са завели децата си на зъболекар, едва когато то е станало межди четири и шест години.

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Държавата да плаща спешните дентални случаи искат зъболекарите

Без стоматолози е не малка част от България

Според Шарков навиците за добро орално здраве започват рано - още от момента на установяване на бременността на бъдещата майка.

Препоръката на зъболекарите е родителите да посетят зъболекар още след поникването на първия временен зъб на детето, като мярка против развитието на кариеси в ранна детска възраст.

От световна статистика Шарков посочи като емблематични отговорите на родителите от Египет, Филипините и Мароко, които са завели децата си зъболекар едва когато се е появило усещане за дискомфрот и болка.

В страни като Англия, Швеция, Аржентина, Франция, САЩ, Австралия и Китай основен мотив родителите да заведат детето си на дентален преглед е принципната нужда от профилактика.

Други 43% от родителите с деца под и до 18-годишна възраст заявяват, че лично те се грижат зъбите на децата им да бъдат измити преди лягане, 40% контролират това два пъти на ден.

38% заявяват, че ограничават децата си при консумация на богати на захар храни и напитки.

Отпускат повече средства за личните лекари и зъболекарите

Отпускат повече средства за личните лекари и зъболекарите

Здравната каса частично ще поеме и изграждането на зъбни протези

Шарков изрази съжаление, че едва 8% от родителите споменават, че са подкрепяли децата си да носят протектори за уста, когато спортуват.

По повод Световния ден на оралното здраве Българския зъболекарски съюз организира кампания за грижа за детското здраве, добрата хигиена, здравословното хранене и междинното приемане на вредните продукти, с които да се намали рискът от кариеси в ранна детска възраст.