Възможността да се провери информацията от родителите къде досега са изпращани деца за лечение е била прикрита от бившия директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ.

Това довело до невъзможност родители сами да търсят лечебни заведения за децата си.

Такова обвинение отправи представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов на брифинг пред журналисти.

"Тази силно корупционна практика тепърва ще се изяснява", подчерта Таушанов и допълни, че при скрита информация децата са отивали в точно определени болници.

По думите на Таушанов в последните години се е наложила тенденцията Фондът за лечение в чужбина да стане Фонд за лечение в България.

За миналата година 80% от децата са лекувани в България.

Според него родителите трябва да може да се информират къде досега са пращани децата със същата или подобна диагноза. На въпрос каква част от бюджета на Фонда преминава към НЗОК и колко са даренията, които минават по сметката на Касата, Таушанов отчете, че събраните дарения са не повече от 100 000 лв.

НЗОК уверява - без проблеми при лечението на деца и възрастни в чужбина
Обновена

НЗОК уверява - без проблеми при лечението на деца и възрастни в чужбина

170 заявления за лечение на българи в чужбина

Д-р Галя Йорданова отказа да коментира упреците от страна на Пламен Таушанов и да даде обяснение за скритата информация.

НЗОК уверява, че ще работи изключително прозрачно във всеки един момент, всеки един родител с детето си или възрастен, който кандидатства за лечение в чужбина, да знае на какъв етап се намира преписката, кога ще има комисия и кога ще бъде разгледано заявлението.

На въпрос ще се вижда ли по диагнози къде са изпращани децата, д-р Йорданова коментира, че НЗОК няма да отговаря къде досега е било детето. Касата обаче дава възможност за неприключилите случаи всичко, което е било налично като информация, да може да се проследи.