Всичко зависи как се управлява епидемията от Министерство на здравеопазването. Досега чувам само критики, но не и план за управление на епидемията. Това заяви в студиото на БТВ бившият здравен министър Костадин Ангелов. Макар и недиректно той се противопостави на решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и премиера Стефан Янев да не се сформира нов Национален оперативен щаб.

Ангелов се пита защо в предишното Народно събрание един от най-големите упреци към правителството на Борисов е бил, че щабът е разформирован, а сега се мълчи. "Ако тези хора са казвали истината защо сега мълчат", попита Ангелов. Той защити изцяло работата на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който по време на епидемията буквално е спал в министерството и се е справил с не една епидемия и огнище до този момент.

Едва 10.5% от българите над 60 г. ваксинирани с две дози

Едва 10.5% от българите над 60 г. ваксинирани с две дози

208 834 души са със завършен ваксинационен цикъл

И на друга критика към предишното управление Костадин Ангелов се противопостави - за броя на ваксинираните възрастни хора у нас. По думите на Ангелов категорично не е вярно, че Министерство на здравеопазването не е водило кампания по ваксинирането, а като пример той даде рубрика в телевизията, в която беше. За ваксинацията Ангелов опроверга не само изнесената статистика от МЗ, но и статистиката от НСИ, на която се позовава "Гардиън" в статия за епидемията у нас.

Удължаване на извънредната обстановка с 2 месеца, иска Стойчо Кацаров

Удължаване на извънредната обстановка с 2 месеца, иска Стойчо Кацаров

И да се направи методология за намираме на нови щамове

Ангелов бе категоричен, че 50% от поставените ваксини са на възрастни хора, а цифрите, които се изнасят, не са коректни. Те не взимат под внимание факта, че голяма част от нашите възрастни хора са активни, те работят, те са учители, лекари... Тази възрастова група е с най-голям брой поставени ваксини, увери Ангелов и посочи: "Това, което казва доктор Кацаров - за 20% не е вярно, аз ви казвам, че близо 50% от поставените ваксини са на възрастни хора."

По отношение на критиката, че личните лекари не са включени навреме в кампанията по имунизация, Ангелов посочи: "Личните лекари бяха включени веднага, щом те имаха готовност за това и им предоставихме ваксини."

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Георги Миндов: Всеки ден при нас струва човешки животи

Припомняме, новата заповед за реда на ваксинация на служебния здравен министър Кацаров бе издадена преди няколко дни, а неговият предшественик от ГЕРБ Костадин Ангелов обяви още същия ден я разкритикува и обяви, че решенията за промяна в плана ще доведат от забавяне на темпа на ваксинация и носят риск за постигането на колективен имунитет.