Българското правителство, при силна държавност, трябва да поиска оставката на Урсула фон дер Лайен заради липсата на ваксини. Това заяви пред bTV бившият здравен министър Петър Москов.

Той бе категоричен, че държавата трябва да потърси отговорност от ЕК за ваксините, които сме платили, но така и не сме получили.

По негови думи Европейската комисия не е свършила най-важната си работа за целия мандат.

"Когато трябва да защитиш здравето, живота и сигурността на собствените си народи, ти се проваляш. Това е единствената задача на ЕК, това ще коства животи. И това изисква оставка", обобщи Москов.

Борисов недоволен за ваксините: Плащахме надлежно, а компаниите се мотаят

Борисов недоволен за ваксините: Плащахме надлежно, а компаниите се мотаят

Премиерът готов да прати и самолет, за да пристигат ваксините по-рано

Според него "зелените коридори" за ваксиниране са добра идея, стига да има с какво да се ваксинират хората.

По отношение на разхлабването на мерките и отварянето на заведенията от днес той заяви, че трябва цялостна смяна на подхода в борбата с пандемията. Не можело от затваряне до затваряне.

Когато епидемиолозите кажат, че има нарастване, тогава задължително се тества населението и се изолират само носителите, посочи Москов. По негови думи, когато се говори за справяне, трябва да се говори за план за излизане, а не как "да продължим в тази агония".

Относно активността на здравната система бившият здравен министър посочи, че когато е имало скок на заразените в края на ноември и началото на декември, е имало не повече от 50 болници, които са отговорили на предизвикателството, при 340 болници в цялата страна. Според него, ако някой не може да се справи с тези предизвикателства, трябва да се занимава с друга дейност, а не да ръководи болница.

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

Костадин Ангелов: Нямаме нужда от учтивост, а от ваксини

С 60% е намален планът за доставка на ваксините на AstraZeneca до август