Там, където има въведени мерки и те се спазват на 100%, дори не е необходимо да се налага локдаун. Toва заяви д-р Гергана Николова от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в сутрешния блок на Нова телевизия.

Искаме елементарни неща - маска на лицето, миене на ръце и да се мисли малко повече, настоя Николова. По думите ѝ страната отново ще влезе в поредната ковид вълна и това ще е вълната, за съжаление, на неваксинирани. Неваксинираните хора ще бъдат най-много засегнати от четвъртата ковид вълна, изтъкна медикът.

623 са новите случаи на коронавирус у нас

623 са новите случаи на коронавирус у нас

4,52% от положителните проби

Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и от смъртния изход. Ваксината не е страшна и има начин да се справим, посочи тя, но и добави, че антиваксърите са изключително шумни. Антиваксърската кампания е далеч по-агресивна е другата кампания.

Гергана Николова коментира и въвеждането на протокол и включването в заплащането от страна на НЗОК на лечението на коронавирус от личните лекари.

Домашно посещение от личен лекар при пациенти с коронавирус не е възможно, посочи Николова. При положение, че има ковид зони, да извадиш един човек от кабинет, няма никакъв резон. Наближава и времето, в което децата тръгват на училище и трябва да им бъдат направени профилактичните прегледи, каза д-р Николова и обясни, че през личния лекар, ако той прави домашни посещения, ще се затвори кръг на заразяване.

"Не бягаме от ангажимента си като лични лекари, увери тя, но смята, че очакването за 24-часово наблюдение, денонощно от страна на личните лекари е некоректно по отношение.

Според д-р Николова има родителски интерес за ваксинирането на децата им - това са семейства, в които възрастните вече са се ваксинирали. Тя призова обаче първо да бъдат направени профилактичните прегледи, както и да се изпълни и задължителните по имунизационен календар имунизации, който към момента закъснява, а и той е важен.

Едва след това може да се мисли и за ваксиниране срещу COVID-19 сред децата.

Има достатъчно ваксини от четирите одобрени препарата. Ваксинирайте се

Има достатъчно ваксини от четирите одобрени препарата. Ваксинирайте се

Вече имаме повече от 1 млн. души, които са напълно ваксинирани