Бой, унижения и грубост - това е ежедневието на болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив.

Центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип, като за едно място там се борят около 60 души и се чака с месеци. Този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни - два за хора с деменция и два за психично болни.

Нова телевизия показа близки на настанени болни, които свидетелстват за синини по тялото на своите родители, за това, че ги заключват. Служител в центъра, пожелал да остане анонимен, е направил и видеозаписи, на които се чува грубото отношение към болните, включително и закани към тях. Той свидетелства и че болните са заключвани за дълго време като наказание, а понякога и през нощта.

Лоши условия и неподготвен персонал видя Сачева в дома в Сухиндол

Лоши условия и неподготвен персонал видя Сачева в дома в Сухиндол

Според нея нямало неглижиране на хората

Има съмнения, че на пациентите са се давали и лекарства, които да ги упояват, за да не създават притеснения за персонала. Близка на болна жена свидетелства за епикриза, в която пише, че болна с деменция жена е лежала в психиатрията в Пловдив, което категорично не отговаря на истината, а на болната й е давано лекарство за шизофрения.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че е започнала проверка. Това, което се констатира до момента е изключително добри материални условия, но ниско качеството на персонала. По думите на Сачева отношението, което служителите имат към болните, е абсолютно недопустимо.

Събрали са достатъчно материали, които министерството смята да предаде на прокуратурата."Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания", каза още министър Деница Сачева.

90% от сградите на психодиспансерите в тежко състояние

90% от сградите на психодиспансерите в тежко състояние

Стари сгради, пригаждани от бивши затвори и складове

Припомняме, че в първите дни на годината омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция. Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Тогава от социалното министерство заявиха, че няма констатирани нарушения при тяхна проверка.

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14.

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

В дома в с. Горско Косово за 60 души има две тоалетни и един душ