Целият свят се е съсредоточил върху борбата с коронавируса, затова е много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, тъй като сега много деца са пропуснали да бъдат ваксинирани, което е риск за разпространение на морбили и детски паралич. Това заяви на пресконференция в БТА проф. Скендер Сила, представител на СЗО за България, който обяви, че в рамките на 26 април до 2 май 2021 г. започва Европейска имунизационна седмица.

Скендер Сила обясни в тази връзка, че ваксините ни сближават и именно това е темата на европейската имунизационна седмица тази година.

"Ваксините ни помагат да се справим със заболяванията и да се справим с пандемията, за да можем да бъдем отново по-близо един до друг. Най-успешната мярка в общественото здраве са ваксинациите", обясни Сила.

Ваксинирайте своите близки, призова той българските граждани.

По време на пресконференцията бе отбелязано, че има вълна от скептицизъм към ваксините в света, тъй като хората са започнали да смятат, че децата се имунизират срещу болести, които вече не съществуват.

"Нови заболявания от дифтерия и коклюш, взривове на морбили в много европейски страни, включително и в България, защото хората смятат ваксините за маловажни, но с тях се държат под контрол редица заболявания", обясни д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

Намаляват случаите в Израел и в Шотландия

Главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев обясни къде е стигнала България с ваксинацията и какво се е случило с другите заболявания по време на пандемията. По думите му заради коронавируса се е стигнало до "вирусна интерферентна ситуация, в който грипна епидемия нямало". "Почти нямаше пик - малък в 10-11 седмица, 4 пъти по-нисък в края на януари-февруари", обясни Кунчев.

"Има конкуренция между вирусите - вирусна интерференция, тогава един вирус успява да избута всички останали щамове, това се случи с COVID-19, как ще е следващият сезон, никой не може да каже и може пак да се върнем на вълната с грип", уточни здравният инспектор.

Новото - "Заради спазването на мерките се научихме да стоим на разстояние, което е довело до безпрецедентен спад в заразните заболявания". Така, например, разликите в някои болести между 2019 г. и 2020 г. са: морбили от 1231 на 1057 случая, коклюш - от 70 на 27, паротит - от 50 на 13, пневмококов менинигит - от 70 на 11.

Относно ваксинацията в страната, доц. Кунчев обясни, че влиза в употреба ваксината на "Янсен". Количествата през май са два пъти по-големи в сравнение с април, а през юни - 4 пъти. Това е ключовият въпрос пред всяко едно общество, който ще отговори на въпроса кога ще се свърши с кризата. Който успее да достигне до 70-75% ваксинирани, ще се хвърлят маските и ще се върнем към нормалния начин на живот, който продължава да разсъждава дали е страшно - ще се остане на ниво 30-50%, но като общество няма да сме защитени. Истината е груба, но е вярна има реални примери, като Израел, обясни още Кунчев.

COVID-19 е близо три пъти по-смъртоносен от грипа

COVID-19 е близо три пъти по-смъртоносен от грипа

16,9% от пациентите с коронавирус са починали спрямо 5,8% при грип

Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), обясни, че миналата година се е активирала епидемията от морбили в нашата страна, с 240 000 регистрирани случая и детска смъртност и то при национална програма на стойност 4 млн.лв., такава ситуация обаче имало и във Франция.

Кантарджиев коментира и ситуацията с грипа тази година. Даде данни - при изследване на 2000 проби със заболявания, характерни за зимния сезон, които не са с коронавирус - и са изследвани за грип А и Б - не е доказан. Доказват се инфекции за коинфекции и пневмовирус последните седмица, които са свързани с коронавируса, обясни още специалистът.

Следващата година ще има трудности с ваксината за сезонния грип и с имунизационния календар, категоричен е Тодор Кантарджиев.

Тази година в страната ни ще има грипна ваксина с по-голямо антигенно състояние - за възрастни хора, предвид факта, че имунната система на много от тях е по-крехка, обясни Кантарджиев. Той обясни, че тази година изследванията показват циркулация в Южното полукълбо, както и търсенето на нови видове грип са показали зараждане в Югоизточна Азия заради близкия контакт с домашни животни.

Ангел Кунчев не очаква индийският щам да е в България

Ангел Кунчев не очаква индийският щам да е в България

Не се планират задължителни ваксини

Тази година целта е да се ваксинират срещу грип 10% от българите, а сред възрастните хора над 65 г. да бъдат ваксинирани всички през зимния сезон, добави от своя страна здравният епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че се предвижда ваксината за варицела да влезе в задължителния имунизационен календар, а ваксината за коронавирус - в препоръчителния календар.

Александър Симидчиев, председател на Комисията по здравеопазване в НС, обясни, че най-големият проблем е, че политиката се меси в пандемията.

Той обяви, че на 2 април е внесен проект за промяна в тази рамка, чиято цел е при въвеждането на всяка епидемична обстановка да трябва да се активира пандемичен план или да се създаде и той трябва да съдържа ключови параметри. Идеята е да се активира план - за всеки отделен случай да има ясни критерии за включване или изключване на плана, така се изисква и населението да съдейства. Предложението ще се разглежда утре в ресорната комисия.